Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En diplomatisk farse

FN godkjente rapport som fordømmer Israel og Hamas for omfattende brudd på menneskerettighetene.

GOLDSTONE-RAPPORTEN: FNs råd for menneskerettigheter støtter Richard Goldstones rapport om Israel og Hamas angivelige brudd på menneskerettighetene under Gaza-konflikten. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI/FILES
GOLDSTONE-RAPPORTEN: FNs råd for menneskerettigheter støtter Richard Goldstones rapport om Israel og Hamas angivelige brudd på menneskerettighetene under Gaza-konflikten. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI/FILES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): FNs råd for menneskerettigheter har godkjent en rapport fra Richard Goldstone, som anklager Israel og Hamas for «handlinger som kvalifiserer til krigsforbrytelser, og mulig forbrytelser mot menneskeheten».  

I Goldstones rapport anmodes konfliktens parter om å etterforske de angivelige bruddene på menneskerettigheter.  

Anbefaler å ta det videre til internasjonal domstol
Det er nå opp til FNs sikkerhetsråd å avgjøre hvorvidt de to parters egne etterforskninger er tilfredsstillende. Dersom sikkerhetsrådet avgjør at etterforskningene ikke er tilfredsstillende om seks måneder, så anbefaler Golstone i sin rapport at saken tas videre til den internasjonale domstolen i Haag.  

Israel fordømmer rapporten og FNs råd for menneskerettigheters godkjennelse. De kaller det hele for en diplomatisk farse, og vil ikke la noen av sine soldater møte i en internasjonal domstol, skriver ABC News.  

Rapporten ble ikke enstemmig godkjent av rådet, noe Israel bet seg merke i.  

- Israel uttrykker sin takknemlighet til de statene som støttet vår stilling, og med det gjennom sin stemme, uttalte deres motstand ovenfor denne urettferdige rapporten som ignorerer de onde angrepene gjort av Hamas og andre terrorgrupper mot israelske sivile, skrev israelske myndigheter i en uttalelse.  

De palestinske selvstyremyndighetene, som ikke har myndighet over Hamas-kontrollerte Gaza, støttet Goldstones rapport.  

- Det viktigste nå er å følge opp denne rapporten, slik at vi kan forsikre oss om at vi ikke får en gjentakelse av massakren mot det palestinske folk. Vi har en rett til å forsvare oss, og vi forsvarer oss gjennom internasjonal lov, sa Saeb Erakat til CNN.  

USA var blant landene som stemte mot rapporten sammen med Italia, Nederland, Ungarn, Slovakia og Ukrania.  

- USA vil uttale vår skuffelse over utfallet av denne avstemningen, sa USAs representant Douglas M. Griffiths.  

Goldstone sier også i sin rapport at Israel begår brudd på menneskerettighetene ved å konfiskere eiendommer og å dele områder ved å bygge murer.

Israel blir i rapporten konkret anklaget for krigsforbrytelser og mulige forbrytelser mot menneskeheten på grunn av den hardhendte behandlingen av sivilbefolkningen under krigen. Hamas anklages for å ha skutt tusenvis av raketter ut mot israelske byer. Nesten 1.400 palestinere, et flertall sivile, og 13 israelere, hvorav tre sivile, ble drept under den tre uker lange konflikten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling