- En direkte trussel mot Skole-Norge

En nasjonal oppgave å gjenreise respekten for læreren, mener Trine Skei Grande.

-MÅ GJENREISE RESPEKTEN: - Det er åpenbart en nasjonal oppgave å gjenreise respekten for læreren og å gi læreryrket økt status, sier Trine Skrei Grande (V). Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
-MÅ GJENREISE RESPEKTEN: - Det er åpenbart en nasjonal oppgave å gjenreise respekten for læreren og å gi læreryrket økt status, sier Trine Skrei Grande (V). Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstreleder Trine Skei Grande reagerer sterkt på undersøkelsen som viser at nær halvparten av lærerne i løpet av de to siste årene vurdert å skifte yrke eller slutte i yrket de har i dag.

- Jeg forventer at kunnskapsministeren tar inn over seg at disse tallene er en direkte trussel mot Skole-Norge, rekrutteringen til læreryrket og gjennomføringen av Lærerløftet som en av de store hovedsatsingene i samarbeidsavtalen mellom H, Frp, Venstre og KrF, sier Skei Grande, og viser til nye OECD-tall som ble presentert i sommer, som viste at en tredjedel av lærerne sier at de føler seg lite verdsatt av samfunnet.  

- Når vi vet at 73 prosent av lærerne ønsket streik på grunn av mistillit til arbeidsgiver, samtidig som en tredjedel av lærerne ikke føler seg verdsatt, er det åpenbart at det er en nasjonal oppgave å gjenreise respekten for læreren og å gi læreryrket økt status, sier Trine Skei Grande.

- Mer robuste data På sine nettsider viser KS i dag til GNIST-indikatorrapporten for 2013, som viser at det er færre som slutter i skolen enn som slutter i helse- og sosialsektoren, kirke- og kultursektoren, i teknisk sektor og i de kommunale og fylkeskommunale sentraladministrasjonene.

Dette står i kontrast til undersøkelsen Dagbladet omtaler i dag, som er utført av respons Analyse på oppdrag fra Utdanningsforbundet.

- I lys av nyhetsoppslag om at halvparten av lærerne vurderer å slutte i læreryrket og frykt for fremtidig lærermangel, kan det være av interesse å se på litt mer robuste data enn de som kanskje fremkommer i en opphetet situasjon, skriver KS på sine nettsider.

Ifølge undersøkelsen KS refererer til er det totalt sett lav turnover i skolen.

- Og den har blitt noe mindre i perioden 2008-2012. Sammenliknet med andre grupper som er ansatt i kommuner og fylkeskommuner, har lærerne lavest turnover, skriver KS.

- Ute av kontroll - Vi trenger hver eneste lærer som allerede er i skolen, og vi trenger langt flere nye, mener Skei Grande i Venstre og viser til SSBs estimat om at vi kan komme til å ha en underdekning på ca. 11 000 lærerårsverk i 2020.

- Vi har en lærermangel som nesten er ute av kontroll. Om bare seks år, i 2020, vil det mangle rundt 11 000 lærer i norsk skole, sier leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied til Dagbladet i dag.

- Samtidig vet vi at det er ca. 38 000 lærerutdannede yrkesaktive som ikke er i skolen, men som er å finne i andre yrker. Og totalt er det i overkant av 9000 ikke-kvalifiserte lærere i norsk grunnskole som mangler undervisningskompetanse i fagene de underviser i. Både disse lærerne selv og deres elever fortjener at vi lager en plan for å få dem kvalifisert slik at de blir i skolen. For vi trenger dem åpenbart, sier Skei Grande.