Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En diskriminerende og ulovlig oppsigelse

Joanna fikk sparken fordi hun snakket polsk på lunsjrommet.

LEGGES UT: Slike lapper legges ut i kantinene ved Sykehuset Telemark, for å få fremmedkulturelle til å snakke norsk framfor morsmålet sitt. Foto: Privat
LEGGES UT: Slike lapper legges ut i kantinene ved Sykehuset Telemark, for å få fremmedkulturelle til å snakke norsk framfor morsmålet sitt. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joanna Renclawowicz (34) fikk sparken som renholder ved sykehuset i Skien, fordi hun snakket polsk med noen av kolleger, blant annet i lunsjpausene.

Unio-leder Anders Folkestad mener det fremstår som om sykehuset har handlet ulovlig og diskriminerende.

- Dette ser ut som en ulovlig oppsigelse, slik saken er fremstilt i Dagbladet, sier Folkestad til Dagbladet.

Varsku - Hun er ikke medlem hos oss, men jeg mener saken vitner om at det er grunn til å rope varsku på prinsipielt grunnlag. Den er et tankekors for både arbeidsgivere, arbeidstakere og styresmaktene, sier Folkestad.

- Arbeidsmiljøloven § 15-7
gir et vern mot usaklig oppsigelse. Det vitner om en usaklig oppsigelse når hun sies opp blant annet fordi hun snakker polsk i en ubetalt lunsjpause. Det ser også ut som en diskriminerende oppsigelse. § 13-1-5 i Arbeidsmiljøloven, og Diskrimineringsloven, gir vern mot diskriminering blant annet på grunnlag av språk, sier Folkestad. 

Selv om han har lang erfaring som fagforeningsleder, har han ikke vært borti en tilsvarende sak.

- Det er første gang jeg har sett en slik begrunnelse som har vært så tydelig formulert og så, etter vår mening, i strid med det som er forankret i lovverket. Det er nesten uforståelig og helt uakseptabelt, sier Folkestad.

- Polsk på spiserom I oppsigelsesbrevet Joanna fikk i august i år heter det blant annet: 

- Du har fått info om at det kun skal snakkes norsk i arbeidstiden. 

- Dine kollegaer og sykehusets brukere har klaget gjentatte ganger da det snakkes polsk på spiserom, renholdssentralen og korridorer osv».

Beklager ordlyd Sykehusledelsen sa til Dagbladet i går at de bare så at sykehuset hadde gjort én feil: At hun ikke fikk én måneds oppsigelsestid. I dag, etter oppslag media, tar de noe mer kritikk.

Til Varden sier Alida Kjellsen, klinikksjef ved serviceavdelingen til Sykehuset i Telemark, at de beklager ordlyden i brevet.

-  Jeg understreker at det ikke er forbudt å snakke polsk ved sykehuset i Telemark. Jeg er klar over at en formulering i brevet til Renclawowicz kan gi inntrykk av dette, men slik er det altså ikke.

Videre sier Kjellsen at hun ikke kan kommentere detaljer, fordi det er snakk om en oppsigelsessak. I oppsigelsesbrevet står det ikke oppgitt noen annen grunn enn språket.

- En av de jeg jobbet med, er en av de beste venninnene mine fra Warsawa, hvor vi kommer fra. Jeg har kjent henne lenge. Det var bare rart at vi skulle snakke sammen på norsk i pausene når vi ikke er så gode, sa Joanna til Dagbladet i går. 

- Ikke saklig grunn Renclawowicz har gått til sak mot sykehuset, for usaklig oppsigelse. Advokatfullmektig Sebastian Garstecki, som representerer kvinnen, har også klaget inn sykehuset til Likestilling- og diskrimineringsombudet. 

Ombudet har tidligere uttalt at språkkrav som dette til renholdere er ulovlig diskriminering. 

- Hun fikk sparken, fordi hun reagerte og stod opp for rettighetene sine. At noen snakker morsmålet sitt i ubetalte pauser, er ingen saklig grunn for oppsigelse, sa Garstecki til Dagbladet i går.
 
Også Kari Helene Partapuoli, leder for Antirasitisk senter, sa til Dagbladet i går at oppsigelsen fremstår som urimelig.

- Det er viktig at man som arbeidsgiver stiller krav til språk, men det handler også om edruelighet og en realisme om hva slags språk som trengs for de forskjellige jobbene. Nyankomne som ennå ikke har lært seg ordentlig norsk skal også ha muligheten til å jobbe. Det er også forskjellige språkkrav til forskjellige yrker. At en som er rengjøringsmedarbeider ikke snakker hundre prosent norsk i alle sammenhenger er ikke et krav, sa hun.

FIKK SPARKEN: Polske Joanna Renclawowicz (34) fikk sparken ved Sykehuset Telemark i Skien for å ha snakket polsk i matpausa. Her står hun med både ansettelsesdokumentet og oppsigelsen i handa. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
FIKK SPARKEN: Polske Joanna Renclawowicz (34) fikk sparken ved Sykehuset Telemark i Skien for å ha snakket polsk i matpausa. Her står hun med både ansettelsesdokumentet og oppsigelsen i handa. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media