En død - flere i koma

Rusmiddelet GHB flommer over blant norsk storbyungdom. Flere tenåringer har i sommer havnet i koma under rusen. I Oslo har stoffet kostet en person livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved Ullevål sykehus har det så langt i sommer vært behandlet bortimot 20 personer som har tatt det uberegnelige stoffet. Flere av dem har havnet i koma og vært døden nær. Det skremmer helsepersonellet at det er svært unge personer det her dreier seg om. Størstedelen av brukergruppen er under 20 år, flere helt nede i 15- 16-årsalderen.

Stoffet har også nådd andre norske byer. I Bergen er det registrert flere tilfeller hvor ungdommer har falt i koma etter å ha ruset seg på GHB.

- Må på narkolista

Politiet føler seg maktesløse i kampen mot det livsfarlige in-stoffet.

Dette er GHB

  • Stoffet finnes naturlig i kroppens sentralnervesystem. Kunstig tilførsel kan gi konsentrasjoner som får katastrofale konsekvenser.
  • GHB anses i dag som et legemiddel. Politiet kjemper nå for at det skal komme på narkolista. Men saksbehandlingen drar ut. - Kommer stoffet på narkolista, har vi helt andre virkemidler for å stoppe spredningen.
  • Kontakten mellom politi og helsevesen er for dårlig. Politiet får bare kjennskap til tilfeller som har dødelig utgang. Det gjør det umulig å lage gode statistikker.
  • Det er kommet flere morgenklubber i Oslo. Dette er steder som holder åpent langt utover morgenkvisten. Politiet mener GHB brukes av en stor del av gjestene som vanker her, og at stoffet er lett tilgjengelig rundt disse stedene.
  • Blodsirkulasjonen kollapser. Ved bevisstløshet trenger misbrukeren øyeblikkelig hjelp.
  • Det finnes ikke motgift.
  • GHB er livsfarlig å kombinere med alkohol.

- Vi har ikke oversikt over omfanget, eller hvor stoffet omsettes. Alt tyder likevel på at vi snakker om en betydelig brukergruppe, sier leder for uropatruljen i Oslo politidistrikt, Steinar Hoff Olsen. Han gir tre forklaringer på at situasjonen er ute av kontroll:

Kjøkkendop

- Hvem er det som orker å være ute etter kl. 06 uten å ha noe å kvikke seg opp på? Ikke får de kjøpt alkohol, og jeg tror ikke de akkurat sitter og drikker kaffe.

Ved flere av disse stedene er også klientellet svært ungt. Det gjør at det er ekstra grunn til å slå alarm, sier Hoff Olsen.

Stoffet er svært enkelt å produsere. Du trenger nesten ingen kjemikunnskaper for å lage GHB.

- En liten kjøkkenbenk er nok. Balansen for om du treffer eller bommer med blandingen er smal, og stoffet er livsfarlig i kombinasjon med alkohol, sier Hoff Olsen.

LIVSFARLIG: </B>Det uberegnlige stoffet GHB oppbevares ofte på brusflasker.