En død, en savnet

En norsk kvinne omkom, en nordmann er savnet og en kvinne ligger i koma etter at skifølget ble tatt av et snøskred i grenseområdet mellom Sveits og Frankrike i går ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fire av følget på ni nordmenn ble tatt av raset.

- De fire som ble tatt av raset, tilhørte en gruppe på ni personer. Alle er norske skiturister, sier pressetalsmann Mulan Bernati ved redningstjenesten i Valais til Dagbladet.

De ni nordmennene hadde vært på skiferie i området i noen dager. De var i skianlegget i Chamonix, etter å ha tatt heisen opp til toppen, kjørte de ned på sveitsisk side av passet.

De kjørte offpiste, utenfor det faste løypenettet, i området ved Tjte de Balme på sveitsisk side av grensen da skredet gikk ved 13.30-tida.

Hurtig funnet

Ifølge den sveitsiske TV-kanalen Télévision Suisse Romande ble den omkomne kvinnen og to av de andre som ble tatt av skredet, funnet ganske raskt.

Men for kvinnen var det altså for seint. En av mennene kom uskadd fra ulykken, mens en kvinne ble brakt til sykehus i Chamonix med alvorlige skader. I går kveld lå kvinnen i koma.

Over 200 personer fra både fransk og sveitsisk side og en rekke lavinehunder ble satt inn i søket etter den savnede nordmannen i går ettermiddag. Søket måtte avbrytes ved 17.30-tida, på grunn av frykt for nye ras. Letingen etter den savnede vil fortsette i dag.

Fra Østlandet

Det norske utenriksdepartementet (UD) ble varslet om skredulykken ved 19.30-tida i går, og var seint i går kveld i ferd med å informere de pårørende om ulykken.

- Sju av de ni nordmennene reiste i samme følge, mens de to andre var personer de hadde møtt på stedet. Etter hva vi vet, skal de fleste være i slutten av 20-åra, og kommer, fra østlandsområdet, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD til Dagbladet.

Ifølge Mulan Bernatis opplysninger skal den omkomne kvinnen være rundt 30 år gammel.

De siste ukene har det vært uvanlig mildt i området med temperaturer helt nede i 15 grader. Dette har medført en stor risiko for snøras.

Ifølge letemannskapene er det knyttet en viss risiko til offpistekjøring i det aktuelle området.

- Den siste tida har sju mennesker omkommet i snøras. Det er gjentatte ganger blitt advart mot å kjøre utenfor løypene. Vi ser med bekymring på denne utviklingen, sier Bernati.

Raset var på over 500 meter, og var over seks meter dypt.

- Selv i dette området hvor det går ras ganske ofte, er dette regnet som et stort ras, sier Bernati.

Etter hva Dagbladet kjenner til, er flere av de ni som er med på turen i familie. De har vært i området i noen dager, etter at de tidligere har vært på alpinturer i Østerrike.

FIRE TATT I SKRED: I dette populære skiområdet ble fire nordmenn tatt av skred.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer