En død etter ras i Geiranger

Plukket opp fra sjøen av bilferja Veøy, men livet sto ikke til å redde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En tysk turist er død etter at det gikk et ras i Geiranger tirsdag ettermiddag, opplyser politiet i Ålesund til Dagbladet.no.

Hovedredningssentralen på Sola ble varslet om ulykken klokka 14.45.

Traff kajakker

- Steinskredet traff en person i en gruppe med kajakker. Vedkommende ble hentet opp av vannet av bilferja Veøy, sier vakthavende redningsleder Nils-Ole Sunde til Dagbladet.no.

Det var en lege om bord i bilferja, men livet sto ikke til å redde, får Dagbladet.no opplyst. Den avdøde var i gruppe med åtte andre tyske turister.

Vennene gråt

På bilferja var det mange turister, blant annet flere busser med japanere, som ble vitne til dramaet på fjorden. En av øyevitnene forteller til Dagbladet.no at kajakkgruppen gjorde alt riktig da redningsaksjonen tok til.

- De ropte at en var truffet av stein og omkommet og at de trengte hjelp. Jeg sto på dekk og så det hele, sier øyenvitnet til Dagbladet.no.

POPULÆRT TURISTMÅL: Det var ingen cruiseskip i Geiranger da raset gikk, men hurtigruta Nordlys var i fjorden og plukket opp en tom kajakk. Foto: SCANPIX
POPULÆRT TURISTMÅL: Det var ingen cruiseskip i Geiranger da raset gikk, men hurtigruta Nordlys var i fjorden og plukket opp en tom kajakk. Foto: SCANPIX Vis mer

De åtte andre padlerne satt igjen og så på at deres døde kamerat ble brakt om bord i bilferja. Ingen av dem er fysisk skadd, men de får krisehjelp.

- De satt i kajakkene og gråt. Men de var veldig flinke. De la seg sånn til at ferja ble ledet inn til ulykkesstedet og gjorde det riktige der og da.

Øyenvitnet mener padlerne ikke har gått for nært inntil fossene.

- Fjorden gjør en liten sving her, og de var 400 - 500 meter fra fossene. Det er heller ikke rassesong nå.

Usikre turister

Stemningen på ferja var naturlig nok svært dyster tirsdag ettermiddag. Men ikke alle fikk med seg hva som skjedde.

- Mange av turistene skjønte ikke alt. Vi forsto det da det lå en person i vannet.

Den omkomne ble siden fraktet vekk med luftambulanse. Hurtigruta kom senere til og satte ut en lettbåt som plukket opp de andre padlerne. Også mange andre båter kom til for å hjelpe.

Advarer turister

Raset har gått ved fossene De syv søstre. Fossene ligger nesten halvveis ut i den 16 km lange Geirangerfjorden, og kan ikke ses fra sentrum.

- Generelt fraråder vi folk med både små og store båter å gå nært under land ved små og store fosser, sier daglig leder ved destinasjon Geirangerfjord-Trollstigen AS Geir Gjærde til Dagbladet.no.

En av Norges fineste fjorder er selvsagt spektakulær å utforske for turister, og stadig skjer det at folk går for nært inntil land for å kjenne dusjen fra de vakre fossene.

- Det er ikke vanlig med ras her, men det kan skje. Det kan komme med varierende vannmengder i fossene, sier Gjærde.

RASOMRÅDET: Raset skal ha gått ved det populære fossefallet De syv søstre.