ISLOLERT OG UTSATT: Langt inne i jungelen bor noen av de mest isolerte stammene. Dersom coronaviruset når ut til disse menneskene, kan det få ekstreme konsekvenser, advarer Regnskogfondet. Foto: Gleison Miranda / FUNAI / NTB Scanpix
ISLOLERT OG UTSATT: Langt inne i jungelen bor noen av de mest isolerte stammene. Dersom coronaviruset når ut til disse menneskene, kan det få ekstreme konsekvenser, advarer Regnskogfondet. Foto: Gleison Miranda / FUNAI / NTB Scanpix Vis mer

Coronaviruset:

- En dødelighet verden ikke har sett maken til

Urbefolkningen i Brasil er sterkt rammet av coronaviruset.
- Skrekkscenarioet er at det skal nå de små isolerte samfunnene langt inne i skogen.

Publisert

- Urfolket i Brasil er antakelig den gruppa i verden som blir hardest rammet av covid-19, sier Øyvind Eggen, leder for Regnskogfondet, til Dagbladet.

Han frykter at hele samfunn skal svekkes, gå til grunne eller forsvinne fullstendig i kampen mot coronaviruset, og forteller at Regnskogfondet derfor har lagt om virksomheten sin i Brasil, for å gjøre det de kan for hjelpe de sårbare gruppene.

- Jeg tror vi går mot en helsekatastrofe uten sidestykke og en dødelighet som vil overstige alt vi har sett til nå. Kanskje mister vi ikke bare liv, men hele kulturer, sier Eggen til Bistandsaktuelt.

- Vi har sett dette komme lenge, og vi er vettskremte, sier han til Dagbladet.

SMITTET: Onsdag ble Aritana Yawalapiti, som leder en gruppe urfolk i Øvre Xingu, lagt inn på sykehus med symptomer på covid-19. Mannen, som anslås å være i 70-åra, nektet opprinnelig å forlate hjemmet sitt. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB Scanpix
SMITTET: Onsdag ble Aritana Yawalapiti, som leder en gruppe urfolk i Øvre Xingu, lagt inn på sykehus med symptomer på covid-19. Mannen, som anslås å være i 70-åra, nektet opprinnelig å forlate hjemmet sitt. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Mens landsgjennomsnittet i Brasil viser en dødelighet på 5,2 prosent av coronasmittede, er tallet blant urfolk hele 9,1 prosent, skriver Bistandsaktuelt, som har hentet tallene fra Brasils nasjonale urfolksorganisasjon Apib - Articulação dos Povos Indígenas do Brasil.

- Kan gå til grunne

Det er flere grunner til at urfolk rammes ekstra hardt av viruset. Dårlig helsetilbud er en dem.

- Det finnes ikke noe medisinsk tilbud. Når de blir syke, er nærmeste respirator timer unna med fly, sier Eggen.

UNIK VIDEO: Dypt inne i regnskogen Amazonas har et byrå gjort et helt unikt funn. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

En annen årsak er at informasjon om viruset ikke når ut til alle stammene, slik at de ikke får vite hvordan de kan beskytte seg. I tillegg har de liten tilgang til smittevernutstyr og generelt lavere resistens mot virusinfeksjoner.

- Den siste tida har vi sett flere skremmende rapporter om at ulovlige gullgravere benytter seg av myndighetenes fravær og tar seg lenger og lenger inn i skogen. Skrekkscenarioet er at de skal nå de små isolerte samfunnene langt inne i skogen. Da snakker vi om at hele samfunn kan gå til grunne, sier Eggen.

- Nå er det mye som står på spill, sier han.

Forvalter skogen

De menneskelige tragediene er åpenbare, mener Eggen. Men det at viruset truer nettopp denne urbefolkningen, har også andre konsekvenser.

- Urbefolkningen er helt sentral i ta vare på regnskogen i Brasil. De forvalter og beskytter et globalt gode som hele verden er avhengig av. Brasils regjering må derfor nå presses og fortelles at dette ikke bare er et anliggende for deres land, men resten av verden. Å dytte regjeringen til å ta ansvar nå er helt avgjørende, sier Eggen.

Han fortsetter:

- Nå begynner snart brannsesongen. Vi så i fjor hvordan tjukk røyk la seg som et teppe over skogen. Kombinasjonen av røyk og covid-19 høres ikke bra ut. Det kan gi en dødelighet verden ikke har sett maken til. Det er liten tvil om at det verste fortsatt ligger foran oss.

I 2019 ble det registrert over 72 000 skogbranner i regnskogen i Sør-Amerika, og man kunne se røyken fra verdensrommet.

- Rammer lederne

Jo eldre man er, desto farligere er det å bli smittet av coronaviruset, viser forskningen. Eldre blir oftere alvorlig syke, og dødeligheten er størst blant de eldste.

Hos urbefolkningen i Brasil er det ofte lederne - de eldste - som rammes først, fordi det er de som reiser mest, ifølge Eggen.

- Vi har allerede mistet flere viktige ledere. Når lederne dør, svekkes også resten av samfunnet, sier han.

INNLAGT: Urfolklederen ble kjørt i bil til sykehus - en tur som tok ti timer. Han er nå lagt inn på intensivavdelingen, og tilstanden beskrives som alvorlig. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB Scanpix
INNLAGT: Urfolklederen ble kjørt i bil til sykehus - en tur som tok ti timer. Han er nå lagt inn på intensivavdelingen, og tilstanden beskrives som alvorlig. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Denne uka ble en av Brasils mest innflytelsesrike urfolkledere innlagt på sykehus med alvorlige symptomer på covid-19, skriver Al Jazeera.

Aritana Yawalapiti, som leder en gruppe urfolk i Øvre Xingu i sentrale Brasil, anslås å være rundt 70 år gammel.

Han nektet opprinnelig å forlate landsbyen sin, som ligger i en avsidesliggende del av delstaten Mato Grosso. Men så ble han så dårlig at han fikk problemer med å puste, og gikk med på å bli sendt til sykehus. Han ble hentet i bil, og kjøreturen tok ti timer.

SMITTET: Onsdag ble Aritana Yawalapiti, som leder en gruppe urfolk i Øvre Xingu, lagt inn på sykehus med symptomer på covid-19. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB Scanpix
SMITTET: Onsdag ble Aritana Yawalapiti, som leder en gruppe urfolk i Øvre Xingu, lagt inn på sykehus med symptomer på covid-19. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Tilstanden hans blir beskrevet som alvorlig.

Øyvind Eggen forteller Dagbladet at han kjenner godt til til yawalapiti-folket.

- Dette er en av våre allierte i kampen for regnskogen. Dette viser hvordan tragedien kommer nærmere, og det er et tydelig eksempel på hvordan lederne rammes først og hardest.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer