Sterke reaksjoner på Texas' gjenåpning:

- En dødsordre

Texas-guvernør Greg Abbott kunngjorde tirsdag kveld at han gjenåpner delstaten «100 prosent». «En dødsordre» og «de kommende tallene vil være din feil», er blant reaksjonene som kommer fra eksperter og politikere.

TROSSER ADVARSLER: Texas-guvernør Greg Abbott trosser ekspertene og Det hvite hus' advarsler om å lempe på coronatiltakene. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Texas-guvernør Greg Abbott kunngjorde tirsdag kveld norsk tid at han gjenåpner delstaten «100 prosent».

«ALT», skrev han på Twitter.

Texas blir dermed den største delstaten i USA til å oppheve tiltakene mot coronaviruset og «ende maskepåbudet», som Abbott skriver.

- For mange texanere har blitt tatt ut av arbeid, og altfor mange småbedriftseiere har slitt med å betale regningene. Dette må ta slutt, sa han på en konferanse der han redegjorde for beslutningen.

Gjenåpningen vil gjøre det mulig for samtlige virksomheter å gå tilbake til sine normale arbeidshverdager. Opphevelsen av tiltakene skjer 10. mars.

Trosser advarsler

- Texas har mestret å få bukt med smitten, sa Abbott videre tirsdag, og viste til at delstaten per mandag hadde vaksinert 6,57 prosent av befolkningen, ifølge tall fra Johns Hopkins University.

Flere delstater i USA har hatt en nedgående smittetrend den siste tiden, men nylige tall viser at trenden er på vei til å snu, noe som har fått USAs folkehelseinstitutt Centers for Disease Control and Prevention (CDC) til å slå alarm.

- Vi står i fare for å miste framgangen vår, sa CDC-direktør Rochelle Walensky mandag, og viste til at USA registrerte rundt to prosent flere smittetilfeller forrige uke, enn uka før.

Kunngjøringen til Abbott trosser også advarsler fra Det hvite hus’ covid-19 responsteam.

- Vi forstår presset guvernører er under, og vi setter pris på samarbeidsforholdet vi har med Abbott, men vi mener det er feil å oppheve tiltakene nå. Masker redder mange liv, sier Bidens seniorrådgiver for coronasaker, Andy Slavitt, til CNN natt til onsdag.

- Jeg håper virkelig virksomhetene, samfunnet og befolkningen i Texas tenker gjennom dette en gang til, særlig guvernøren, fortsatte han.

- En dødsordre

Reaksjonene kommer heller ikke bare fra offisielt hold. Epidemiolog ved Federation of American Scientist i Washington D.C., Eric Feigl-Ding, skriver under kunngjøringen til Abbott på Twitter at «jeg får lyst til å kaste opp».

- Denne flekken og alle de kommende covid-19-dødsfallene vil være din feil, skriver han.

Kunngjøringen er en «dødsordre for texanere», mener den tidligere presidentkandidaten Beto O’Rourke.

- Legg de kommende dødstallene til de over 44 000 personene som allerede har mistet livet i løpet av pandemien i delstaten fordi Abbott har mislyktes med å håndtere den. Legg de også til dem som frøs i hjel fordi han brydde seg mer om energiselskapenes fortjeneste enn å holde dem i live, skriver han på Twitter, og viser til da strømmen forsvant flere dager i delstaten i februar på grunn av ekstremkulde.

- Abbott dreper folket i Texas, fortsetter han.

HASTEINNKALTE: Erna Solberg hasteinnkalte til pressekonferanse i Oslo tirsdag kveld. Vis mer

Lærerforeningen: Ikke opphev tiltakene

President for delstatens lærerforening Texas State Teachers Association, Ovidia Molina, sendte kort tid etter at nyheten om opphevelsene kom ut en uttalelse, der hun ber Abbott fortsette å være på vakt.

«I likhet med Abbott, anser vi at vi gjør framskritt i kampen mot smitten, men vi er ikke ferdig med den enda. Lang ifra. De daglige smittetallene har gått ned, men vi registrerte fortsatt 1637 nye smittetilfeller og 59 dødsfall i går», skriver hun.

Ifølge oversikten til Worldometers var disse tallene forholdsvis 6541 nye tilfeller og 106 nye dødsfall.

«Abbott må slutte å adlyde sine politiske impulser og heller lytte til helseekspertene, som advarer om at det er for tidlig å åpne igjen nå. Det kan gi katastrofale konsekvenser», fortsetter hun, og peker på en særlig utfordring når det kommer til smittesituasjonen og sosial distansering på skolene.

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

Flere delstater åpner opp

Abbott understrekte imidlertid tirsdag kveld at å fjerne maskepåbudet ikke betyr at befolkningens personlige ansvar ender, «men det er bare ikke behov for det statlige tiltaket lenger», forklarte han.

Han er også ikke alene i beslutningen. Delstaten Mississippi kunngjorde tirsdag at de også vil fjerne maskepåbudet sitt.

Også Michigan, Louisiana og San Francisco kunngjorde at de lemper på tiltak for barer, restauranter og andre virksomheter, skriver nyhetsbyrået AP.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer