En doven mellomløsning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er nå debatten om kirkeordningen starter. Det er mulig regjeringen vil slutte seg til hovedtrekkene i Gjønnes-utvalgets innstilling. Men vi håper at prosessen ender i både politisk og folkelig oppslutning om et skikkelig brudd mellom den evangelisk-lutherske kirke og den norske staten. Den mellomløsning Gjønnes-utvalget skissere er ikke tilfredsstillende. Det vil etterlate inntrykket av at det fortsatt skal være et statlig religionsvesen her i landet.

Det er oppstått en ny situasjon i det politiske landskapet etter at Arbeiderpartiet har signalisert vilje til å gå åpent inn i debatten. Nå er det bare Senterpartiet som klart og utvetydig vil holde fast på den gamle statskirkeordningen. Det kan bety at det på politisk plan er i ferd med å utkrystallisere seg et klart flertall for oppløsning av forholdet.

Det ligger en god porsjon politisk sluhet og snusfornuft til grunn for Gjønnes-utvalgets forslag om en statsfinansiert folkekirke. Det er også typisk at de første tilløpene til debatt nå handler om finansene. Hva med Opplysningsvesenets fond? Hva med medlemsavgift? Gjønnes-utvalget selv tenker seg en ordning med statsbetalte prester og kommunebetalte kirker. I så fall er intet endret på det feltet, mens kirken får en ytterligere styrket frihet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer