BEVOKTNING: Statoils ansatte blir ofte hentet på flyplassene av bevæpnede vakter og fraktet til og fra arbeidsanleggene med hjelp av militært personell. Gassanlegget In Amenas ligger innenfor en militærforlegning. Foto: REUTERS/Kjetil Alsvik / Statoil
BEVOKTNING: Statoils ansatte blir ofte hentet på flyplassene av bevæpnede vakter og fraktet til og fra arbeidsanleggene med hjelp av militært personell. Gassanlegget In Amenas ligger innenfor en militærforlegning. Foto: REUTERS/Kjetil Alsvik / StatoilVis mer

- En drept og sju såret i angrep på Statoil-anlegg i Algerie

Gassanlegg med minst ti nordmenn er angrepet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyhetsbyrået AFP melder ved 1215-tida onsdag at en eller flere nordmenn er bortført i Algerie. Gisseltakerne har angrepet en installasjon som det britiske oljeselskapet BP - i en joint venture med norske Statoil og Sonatrach - har i landet.

- En person er drept og sju såret i angrepet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ifølge en lokal kilde er en franskmann drept, melder Reuters.

Uklar nasjonalitet Det er foreløpig uklart nøyaktig hva som har skjedd. Den algeriske avisa El Watan skriver at tre utlendinger ble tatt til fange tidlig onsdag formiddag da en væpnet terroristgruppe gikk til angrep mot Sonatrach-BP-Statoil, i Tiguentourine (In Aménas), og siterer øyenvitner på dette.

Avisa skriver at det dreier seg om en franskmann og to japanere som jobber med sammen med Japan Gas Corp ( JGC), og at de tre ble tvunget inn i en bil som så kjørte av gårde.

Reuters melder at det er seks utlendinger er kidnappet av terroristgruppen, fem japanere og en fransk borger - mens nyhetsbyrået AFP altså melder at det dreier seg om gisseltaking av flere ansatte i BP, med britisk, norsk og japansk borgerskap.

Alvorlig situasjon Statoil opplyser i en pressemelding at et av deres gassproduksjonsanlegg i Algerie er blitt angrepet. I pressemeldinga heter det:

«Onsdag morgen norsk tid ble Statoil varslet om en alvorlig situasjon med et angrep mot gassproduksjonsanlegget In Amenas i Algerie. Statoil vil gi ytterligere informasjon når det foreligger.

In Amenas er et våtgass-felt som er operert av et joint venture mellom Sonatrach, BP og Statoil.Statoils beredskapsorganisasjonen er mobilisert og vi arbeider nå for å få oversikt over situasjonen.

Vårt viktigste fokus er sikkerheten til medarbeiderne ved anlegget. Algeriske myndigheter håndterer situasjonen lokalt, og norske og britiske myndigheter er varslet om saken.

Statoil har i underkant av 20 medarbeidere ved anlegget, mer enn 10 av dem er norske.»

Stengte grensa - UD er ikke kjent med saken, men undersøker nå, sier pressevakt Kjetil Elsebutangen til Dagbladet.

Algerie stengte sin grense til Mali for to dager siden, melder regjeringens pressetjeneste.

- Vi har informert myndighetene i Mali om skrittet vi har tatt ved å stenge vår grense. Sikkerheten ved vår grense har blitt styrket på grunn av den siste tids utvikling i Mali, sier en talsmann for Algeries UD, Amar Belani, til statsminister Diango Cissoko i Mali på søndag.

Dette understreker frykten for at uroen i Mali skal spre seg over grensa til Algerie.
- Islamister Tidligere i dag ble det meldt at fire japanere og en franskmann er bortført av militante islamister i landet. Nå sier en vestlig diplomat til AFP:

- Det var briter, nordmenn og japanere involvert i gisseltakingen, sier en vestlig diplomat til nyhetsbyrået AFP.

Algeriske myndigheter har ikke kommentert opplysningene, og ingen grupper har tatt på seg ansvaret for bortføringen.

Militante islamister fra Algerie skal delta aktivt i islamistenes opprør i Mali, og da Frankrike i forrige uke sendte styrker til landet truet de med å slå tilbake mot franske mål verden over.

Dagbladet kommer med mer.