FYRER LØS: Vladimir Putin på en olje-konferanse i Moskva onsdag ettermiddag. Foto: AFP / NTB Scanpix
FYRER LØS: Vladimir Putin på en olje-konferanse i Moskva onsdag ettermiddag. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Putin i strupen på Skripal

- En drittsekk og landsforræder

Russlands president Vladimir tok i ettermiddag bladet fra munnen og kalte den forgiftede russiske dobbeltagenten Sergej Skripal for en «drittsekk».

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Putins kalde følelser for Skripal gjelder i utgangspunktet ikke Skripals følelser for den russiske presidenten. Ifølge ei bok, der innholdet ble kjent denne uka, er dobbeltagenten Skripal en tilhenger av Russlands hardtslående utenrikspolitikk, blant annet i Ukraina.

Men selv om Putin og Skripal langt på vei skal dele ideologisk ståsted, så er den russiske presidentens oppfatning av Skripal krystallklar.

Kjemiske våpen

- Jeg ser at noen av dine kolleger fremmer teorien om at herr Skripal nesten var en slags menneskerettighetsaktivist. Han var bare en spion. En forræder av fedrelandet. Det er en slik virkelighet - en forræder av fedrelandet. Han var en av dem. Han er ganske enkelt en drittsekk, det er alt, sa Putin til journalister på en oljemesse i Moskva onsdag ettermiddag.

NERVEGIFT: Mannen bak nervegiften «Novichok» forklarer hvordan den angriper kroppen. To personer er på sykehus etter å ha blitt utsatt for giften. Video: CNN/NTB Scanpix Vis mer

Den russiske presidentens tirade om dobbeltagenten som ble forsøkt drept i hjembyen Salisbury i mars, kommer etter at Russland beskyldes for å ha stått bak attentatet. Russland benekter enhver befatning med drapsforsøket.

Gift-attantatet mot Skripal ble utført med det det ekstremt giftige kjemiske våpenet novichok, som har vært en del av det sovjetiske kjemiske våpenarsenalet.

Diplomatisk krig

Attentatet førte til en diplomatiske krig, der Storbritannia fikk med seg sine vestlige allierte, og utviste til sammen mer enn 50 russiske diplomater. Russland svarte med å utvise samme antall vestlige diplomater fra Russland. Forholdet mellom Russland og Vesten er nå kaldere enn på noe annet tidspunkt siden Den kalde krigen, og det elendige forholdet er toppet av Skrigal-saken, den bokstavelig talt giftigste i forholdet.

Skripal ble tatt, og dømt for spionasje i Russland, men ble byttet i en fangeutveksling i 2010.

En russisk nasjonalist

Det er derfor overraskende at dobbeltagenten Skripal, som solgte seg til Storbritannia, har pro-putinske synspunkter, slik det går fram av boka som BBC-journalisten Mark Urban ga ut tidligere i uka. Her beskrives Skripal som en «usjenert russisk nasjonalist». Ikke så ulikt det bildet mange har av Putin.

I boka Skripal-arkivene skriver Urban at Skripal i begynnelsen ikke ville tro på tanken om at det var Kreml som var ute etter å ta livet av ham. Boka er for det meste basert på samtaler forfatteren hadde med Skripal sommeren i fjor, altså mange måneder før han ble forgiftet.

- LIKEHTER: Marina Litvinenko, enken til eks-spion og drepte Aleksandr Litvinenko, ser likheter mellom drapet på hennes mann og forgiftede Sergej Skripal. Video: CNN Vis mer

- Han kjøpte Kremls framstilling i mange saker, selv om han satt i et hus kjøpt av MI6, skriver Urban. MI6 er britisk utenlands-etterretning, som Skripal jobbet for, og som etter fangeutvekslingen i 2010 har betalt rundhåndet for Skripals opphold som pensjonist i Storbritannia. Han er særlig opptatt av å rettferdiggjøre Russlands handlinger i forhold til Ukraina. Skripal sier i boka at ukrainerne «ganske enkelt er sauer som trenger en god gjeter».

Putins kanal er favoritten

Og den gjeteren er åpenbart Russland. Skripal kolporterer her synspunkter som er typiske blant russiske nasjonalister, og som i mer enn fire år har blitt brettet ut på Skripals favoritt-kanal, den russiske statskanalen, Kanal 1.

Russland benekter enhver befatning med attentatet mot Skripal, som også rammet hans datter, og et britisk par som fant ei parfymeflaske i noen busker i Salisbury. Kvinnen døde seinere etter å ta vært i berøring med flaska. Overvåkingsbilder som britisk politi mener er av attentatmennene, der en av dem skal vise en offiser i den russiske militære etterretningen GRU, bidrar heller ikke til noe annet russisk svar, enn at Russland ikke har noe med dette å gjøre.

Putins tøffe og personlige utfall mot Skripal onsdag er det foreløpig siste dramatiske bidraget til sagaen om Sergej Skripal.