SMÅPENGER: Finansministeren i Zimbabwe, Tendai Biti, viser veska med statsbudsjettet utenhfor Parlamentet i Harare. Biti har lite penger, men mye besk humor, og han tror finansministeren i Hellas har en enda verre historie å fortelle. Foto: REUTERS / Scanpix / Philimon Bulawayo
SMÅPENGER: Finansministeren i Zimbabwe, Tendai Biti, viser veska med statsbudsjettet utenhfor Parlamentet i Harare. Biti har lite penger, men mye besk humor, og han tror finansministeren i Hellas har en enda verre historie å fortelle. Foto: REUTERS / Scanpix / Philimon BulawayoVis mer

En drøy tusenlapp igjen i statskassa i Zimbabwe

Da Tendai Biti, finansministeren i Zimbabwe, i forrige uke hadde betalt lønningene til alle de statsansatte, hadde han 1193,50 norske kroner igjen i statskassa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Økonomien i Zimbabwe har i årevis ligget i ruiner og statsfinansene er deretter. President Robert Mugabe og partiet Zimbabwes Afrikanske Nasjonale Union - Patriotisk Front (ZANU-PF) styrte landet i nesten tre tiår fram til parlamentsvalget i 2008.

Mugabes politikk med å ta gårdene fra de fleste av de hvite farmerne første til et kraftig fall i avlingene i en økonomi som i stor grad hvilte på jordbruk. Årlig prisstigning på 2000-tallet nådde en topp på 231 millioner prosent i 2008.

Fra 2009 har Mugabe styrt i et «politisk samboerskap» med sin sterkeste utfordrer, Morgan Tsvangerai, som statsminister. Da ble landets egen valuta, Zimbabwe-dollar, gitt opp, og man gikk over til USA-dollar. Det har ført til et visst oppsving i økonomien, som i år ventes å vokse med 5 prosent. Men fremdeles er 95 prosent av arbeidsstyrken uten arbeid.

Folkeavstemning og valg Et utkast til ny grunnlov er endelig godkjent av de to motstanderne, president Mugabe og statsminister Tsvangerai. Utkastet skal legges ut til folkeavstemning og det skal bli nytt valg før året er omme.

Ifølge valgkommisjonen trengs det 104 millioner dollar for å avholde folkeavstemning og valg. Det er penger som Zimbabwe ikke har.

- Vi har ikke annet valg enn å be utenlandske givere om å være gavemilde, uttalte finansminister Biti, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Lammet Biti tilhører partiet Bevegelsen for Demokratisk Endring som president Tsvangerai. For å understreke alvoret overfor journalister som han snakket med tirsdag, forklarte han dem:

- I forrige uke, da vi hadde betalt de statsansatte, var det igjen 217 dollar i statskassa. Regjeringas finanser er lammet i øyeblikket. Vi når ikke våre mål.

Svart humor 217 USA-dollar er i øyeblikket verd 1193 kroner og 50 øre. Med svart humor anslo Biti noen av de frammøtte journalistene til å være rikere enn staten i Zimbabwe. Dagen etter forklarte han seg mer utdypende til det britiske kringkastingsselskapet BBC.

- Det jeg ville si er at Zimbabwes regjering ikke har penger til å holde valg, til å holde folkeavstemning, forklarte Biti til BBC.

- For å dramatisere poenget viste jeg i forbifarten metaforisk til at da vi betalte de statsansatte i forrige uke på torsdag satt vi igjen med 217 dollar. Men dagen etterpå fikk vi inn 30 millioner dollar på våre konti, la Biti til.

Ikke verst Likevel tror Zimbabwes finansminister at noe har det verre enn ham.

- Vi er i en utfordrende leie, vi er en liten økonomi og vi har store ting som må gjøres. Men finansministeren i Hellas har en enda verre historie, sa Tendai Biti til BBC.

Grøderike Zimbabwe var engang kjent som «brødkorg» i det sørlige Afrika. Og landet har rike forekomster av mineraler. Men økonomien gikk inn i fritt fall da Mugabe ved tusenårsskiftet tok gårdene fra om lag 4000 hvite farmere og delte jorda ut til partifeller og venner som ikke hadde noen forutsetninger for å dyrke jorda. Zimbabwe er også et av verdens mest korrupte land, ifølge Transparency International, som setter landet som nummer 163 av 174 på lista hvor verstingene står nederst.

Robert Mugabe er nå 88 år og lider av kreft i bukspyttkjertelen.