En dyktig navigatør

Navn: Jens Ulltveit-Moe Alder: 58 Yrke: Skipsreder, verftseier m.m.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For 14 dager siden ble Jens Ulltveit-Moe kastet i Oslofjorden. Det var fordi han med sin Baltic 43' hadde vunnet Fearnley-seilasen fra Drøbak til Son. Ellers er han knapt kastet fra noe i et liv som har gjort ham til en av Norges mest framgangsrike gründere. Mange har prøvd seg, også ad rettslig vei. Arvingene til det som en gang var storrederiet i Haugesund, Knutsen O.A.S., forsøkte, men tapte helt til Høyesterett. Det samme skjedde med livbåtfabrikken Harding litt lenger nord. Fra konkursbo har han drevet Harding fram til verdens største livbåtleverandør.

Nå står han oppe i innspurten på en av de tøffeste tautrekkinger han har vært med på. Det spanske storkonsernet Bazan, som har fått kontrakten på leveranse av de seks nye norske fregattene, presser Umoe Sterkoder i Kristiansund til å gå ned på pris. Ulltveit-Moe avviser alle forsøk og fører regjering og Storting som skjold. For sistnevnte har vedtatt at minst 40 prosent av milliardene skal brukes i Norge.

Hans virksomheter sysselsetter 3000 mennesker. Den unge siviløkonomen fra Drammen, der både mor og far var lærere, begynte sin karriere som konsulent i rådgivingsbyrået McKinsey. Derfra gikk ferden til sjefsstillingen i det britiske rederiet med det spennende navn Asterix, før han ble hentet som redningsmann til Haugesunds hjørnesteinsbedrift Knutsen O.A.S., som i 1980 lå nede for telling. Kortversjonen av hva som videre skjedde, er at direktør Ulltveit-Moe kjøpte seg opp til majoritetseier, la om kursen og kommanderte full fart forover.

Siden har det stort sett gått den veien. Han overtok Harding, Sterkoder og Haugesunds Mekaniske Verksted. Han har støvsugd markedet og ansatt cirka 100 sivilingeniører i sitt engeneering-selskap på Lysaker. Han er tungt inne sammen med Fred. Olsen i IT-Fornebu. 47 år gammel ble han president i Norges Rederiforbund. Ved siste opptelling vi har funnet fram til, hadde han 30 styreformannsverv. I tillegg er han styremedlem i UNI Storebrand og sitter i FAFOs råd sammen med Jens P. Heyerdahl.

Det var Ulltveit-Moe som spanderte den nye Fram XII på Kongen, den som først falt sammen da den ble tatt ut av støpeformen i Cadiz. Det er han som drar på jakt sammen med Rimi-Hagen, Johan Andresen jr. og Hermann Løvenskiold, Det er han som ble nummer tre i sin klasse i Færder-seilasen i fjor, og som sikkert stiller opp i år igjen.

Mest for å slå Stein Erik Hagen som har en Baltic 52'.