«En eksemplarisk prosess», «Tre måneder per drap er patetisk», «Breiviks hat i kjærlighetens land»

Slik dekkes Breivik-saken fra utlandet.

STOR INTERESSE: Verdens øyen er rettet på Norge under rettssaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Faksimile
STOR INTERESSE: Verdens øyen er rettet på Norge under rettssaken mot Anders Behring Breivik. Foto: FaksimileVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge får både ris og ros i utenlandsk presse for håndteringen av Breivik-saken.

I den ansette Wien-avisen Der Standard får rettsprosessen sterk ros fra kommentatoren Alexandra Föderl-Schmid. Under tittelen «En eksemplarisk prosess» skriver Föderl-Schmid at aktor Inga Bejer Engh har drevet Breivik inn i et hjørne.

- Norge oppfyller ønsket som statsminister Jens Stoltenberg gjorde inntrykk med rett etter terrorangrepene: Reaksjonen må være mer åpenhet og mer demokrati, het det i kommentaren.

- Tre måneder per drap er patetisk I den britiske storavisa Daily Mail skriver kommentatoren Alexander Boot at «Breivik har helt rett: Tre måneder per drap er patetisk».

- Nazisten drepte 77 personer i kaldt blod. Nå som de sakkyndige har funnet ham tilregnelig, er den høyeste straffen han kan få 21 år(...) Det betyr 3,2 måneder i fengsel per liv han tok, skriver Boot og fortsetter:

STOR OPPMERKSOMHET: The Guardian og BBC fokuserer på medietrykket saken har fått i Norge. Her ser en jente på forsidene av de største norske tabloidene tirsdag denne uka. Bildet er tatt av en utenlandsk Reuters-fotograf. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch/Scanpix
STOR OPPMERKSOMHET: The Guardian og BBC fokuserer på medietrykket saken har fått i Norge. Her ser en jente på forsidene av de største norske tabloidene tirsdag denne uka. Bildet er tatt av en utenlandsk Reuters-fotograf. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch/Scanpix Vis mer

- En så mild straff gjør at jeg er enig med Breivik, som fornuftig for en gangs skyld sa at det bare er to mulige straffer i denne saken: frifinnelse eller dødsstraff. Jeg vet hvilken jeg ville valgt.

Det er også flere som skriver om Norges straffesystem. I New York Times setter debattredaktør Andrew Rosenthal systemet i Norge og USA opp mot hverandre.

- Med amerikansk standard er 21 års fengsel en sjokkerende mild straff, skriver han.

Rosenthal poengeterer at det amerikanske systemet, som baserer seg rundt hevn og å holde farlige folk unna gatene, hadde vært mer tilfredsstillende i en så alvorlig sak som Breivik-saken.

-PATETISK: Daily Mail-kommentator Alexander Boot mener det noske straffesystemet er patetisk. Foto: Faksimile av Mail Online
-PATETISK: Daily Mail-kommentator Alexander Boot mener det noske straffesystemet er patetisk. Foto: Faksimile av Mail Online Vis mer

- Men sett bort fra de verste av de verste sakene er det Norge, med fokus på rehabilitering, som er en mer rasjonell og effektiv fengselspolitikk.

Han viser også til tall: Mens Norge har 71 fanger per 100 000 innbyggere, har USA 751 fanger per 100 000 innbyggere. og mens nesten 60 prosent av fangene i ender opp tilbake i fengsel innen to år i USA, er tallene på rundt 20 prosent i Norge.

- Har åpnet for hat og ondskap I Sverige skriver kommentator Sanna Lundell i Aftonbladet at det ikke holder å forklare Breivik som syk, og mener Norden har latt høyreekstreme krafter få komme til.

- Det finnes nemlig altfor mange som holder med Anders Behring Breivik, og som mener han har rett, og som når landesorgen har lagt seg kommer til å forsvare og kanskje til og med hylle ham. For det er Norden i dag. Et samfunn som har åpnet opp for hat og ondskap, skriver Lundell.

Aviser over hele verden har omtalt saken, og de store internasjonale mediene er også tilstede i Oslo tingrett. Mange av dem melder om sakene på lik måte som norske medier, med saksorienterte vinklinger som «Dere skal dø i dag, Marxister» i spanske El Pais, «Kald som et skjold» i tyske Der Spiegel, «Breivik defansiv under rettssakens tredje dag» i franske Libération og «Høflig, sammenhengende og kaldblodig» i pakistanske Dawn.

ULIKE STANDARDER: Debattredaktør Andrew Rosenthal i New York Times sammenlikner norsk og amerikansk straffesystem. Foto: Faksimile av New York Times
ULIKE STANDARDER: Debattredaktør Andrew Rosenthal i New York Times sammenlikner norsk og amerikansk straffesystem. Foto: Faksimile av New York Times Vis mer

Den tyske avisa Die Welt skriver om den norske reaksjonen etter terrorangrepet 22. juli i fjor under tittelen «Breiviks drap og hat i kjærlighetens land».

- Så mye hat har virket utenkelig inntil nå.

- Mistet forsidemakten The Guardian skriver i dag at Breivik har tapt forside-makten i Norge, ettersom at både lokalaviser og riksaviser har begynt å rette fokus på andre områder og ikke har ham like stort på sin forside.

- Fem dager inn i den største rettssaken i norsk historie har det kommet tegn på at folk er leie av Breivik, skriver avisa.

BBC skriver på sine sider at nordmenn har vanskeligheter med å unngå Breivik-saken.

KJÆRLIGHETENS LAND: Die Welt skriver om den norske reaksjonen etter 22. juli. Foto: Faksimile av Welt Online
KJÆRLIGHETENS LAND: Die Welt skriver om den norske reaksjonen etter 22. juli. Foto: Faksimile av Welt Online Vis mer

- Direkteoppdateringer og live-sendinger utenfor retten har fått mange nordmenn til å tenke at dekningen har vært for omfattende.

BBC nevner også Dagbladets Breivik-frie forside som et tiltak, men intervjuer en student som gjerne ville ha en forside der man eventuelt kunne valgt å trykke på en side der Breivik-saken var i fokus.

MISTET FORSIDEMAKTEN: The Guardian skriver i dag at Anders Behring Breivik har tapt de norske forsidene. Foto: Faksimile av The Guardian
MISTET FORSIDEMAKTEN: The Guardian skriver i dag at Anders Behring Breivik har tapt de norske forsidene. Foto: Faksimile av The Guardian Vis mer