Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En ekstra CD i måneden

Norske arbeidstakere kommer neppe til å gå bananas i butikkhyllene etter årets lønnsoppgjør. De fleste får 2925 kroner brutto i året - nok til én ekstra CD-plate i måneden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gi meg heller en stabil rente enn penger til ei CD-plate eller to, sukker butikk-ekspeditør John Gunnar Hernholm (37) hos HysjHysj i Oslo City. Han er en av få i musikkforretningen som har organisert seg i Handel og Kontor.

For ham er et ørlite rentehopp nok til at hele gevinsten fader ut.

- Jeg er redd dette lønnsoppgjøret kommer til å straffe meg økonomisk.

Ikke imponert

Betaler du 40 prosent i skatt, gir et lønnstillegg på 2925 kroner deg 146,25 kroner netto å rutte med pr. måned. Nesten nok til å kjøpe en CD-nyhet av John Gunnar. Men bare nesten.

Yngve Hågensen & Co kan skryte så mye de bare vil av meklingsresultatet. Og NHO-direktør Finn Bergesen jr. må gjerne rive seg i håret i fortvilelse over alle pengene som renner ut i økte lønnskostnader. Platepusheren på Oslo City er ikke imponert.

- Jeg kommer neppe til å ha det bedre økonomisk om to måneder enn jeg har det i dag. Snarere tvert imot, frykter John Gunnar, overbevist om at Norges Bank kommer til å skru opp renta.

For selv en lønnsvekst menigmann knapt kommer til å merke, har fått finansanalytikere til å spå renteøkninger på inntil 1,5 prosent i løpet av året. Hvilket må lyde som den reneste skjebnesymfoni i gjelds-tyngede nordmenns ører.

Seks halvlitere

Men tross alt: En del fabrikkansatte, renholdere, hotellansatte, ferjearbeidere og andre lavtlønna, kan glede seg over en merkbar lønnsøkning. Men så hadde de da også lite å rutte med fra før.

Det største tillegget - 3,50 kroner i timen (6825 i året) - gis bare til ansatte som inntil i dag hadde en årslønn på under 210841 kroner.

LO-organiserte med ei lønn på mellom 210841 og 222958 kroner får styrket kjøpekraften med 3 kroner i timen (5850 i året). Dette gjelder blant annet vektere, speditører, ansatte i byggeindustrien og en del industriarbeidere.

Med ytterligere 300 kroner netto å rutte med i måneden, har de faktisk råd til 2 ekstra CD-er på hver lønning. Eller seks halvlitere på byen, om de foretrekker det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media