Fagforeningsleder om politi-skytingen:

- En ekstrem belastning

Leder av Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, peker på flere utfordringer etter en 33 år gammel mann ble skutt og drept av politiet. Han understreker samtidig den enorme påkjenningen saken er for de involverte polititjenestepersonene.

ANGREP: Mannen som gikk til angrep med kniv på Bislett i Oslo tirsdag 9. november, er bekreftet død etter at politiet avfyrte skudd. Dette var hans ferd i Thereses gate. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er for det første utrolig trist. Spesielt når det går et liv tapt, sier leder for Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, til Dagbladet.

Tirsdag ble en 33 år gammel mann skutt og drept av politiet, etter å ha truet flere med kniv, og knivstukket en politibetjent. Den nå avdøde mannen er siktet for drapsforsøk, og de to involverte politibetjentene har rutinemessig status som mistenkt av Spesialenheten for politisaker, som etterforsker skyteepisoden.

Fagforeningsleder Bolstad forteller at han har sett videoer fra hendelsen, og føler med alle som opplevde dramatikken på kloss hold.

- Det er utrolig skremmende at slike hendelser skjer på åpen gate. At en truende person går etter folk med kniv i et område man aldri har tenkt at noe slikt kunne skje. Jeg skal ikke si at Oslo er en utrygg by, men denne hendelsen viser at vi ikke kan være naive, sier han.

- Må agere der og da

Bolstad trekker fram rekken av alvorlige hendelser i Oslo den siste tida, samt den tragiske hendelsen på Kongsberg i oktober, hvor fem mennesker mistet livet.

- Det har skjedd med en sånn hyppighet. Da gjør man seg noen refleksjoner, sier han og fortsetter:

HØY BEREDSKAP: Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, mener tirsdagens tragiske hendelse understreker behovet for å ha et politi i høy beredskap. Foto: Politiets Fellesforbund
HØY BEREDSKAP: Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, mener tirsdagens tragiske hendelse understreker behovet for å ha et politi i høy beredskap. Foto: Politiets Fellesforbund Vis mer

- Dette viser at vi må ha et politi i høy beredskap, som har tilgang til nødvendig utstyr. Vi må få på plass en generell bevæpning av norsk politi. Hendelsen i går viser dette. En mann river opp døra på politibilen, og hogger med en stor kniv. Da må politiet ha muligheten til å agere der og da.

- En ekstrem belastning

To politibetjenter har status som fornærmet i straffesaken mot den avdøde 33-åringen. De to har også rutinemessig status som mistenkt i Spesialenhetens etterforskning, siden det er deres tjenesteutøvelse som etterforskes, opplyser særorganet i en pressemelding onsdag.

I tillegg til etterforskningen følges de to betjentene også på andre måter. De står i en krevende situasjon, forteller Bolstad. Her har politiet mye erfaring med å ivareta tjenestepersonell på en god måte, mener han.

- De har vært igjennom en enorm psykisk og fysisk påkjenning. Det er en ekstrem belastning for tjenestepersonene som utførte oppdraget. I respekt for både avdøde og de som har lidd et tap, må det være en utrolig krevende situasjon å stå i, sier fagforeningslederen.

På en pressekonferanse tirsdag ettermiddag skrøt politiinspektør Grete Lien Metlid av politiets innsats:

- Politiet kom raskt til situasjonen, noe som gjorde at vi avverget videre alvorlige hendelser, sa Metlid.

Bolstad i Politiets Fellesforbund deler denne oppfatningen. Han ønsker ikke å kommentere hendelsesforløpet, som er godt dokumentert gjennom en rekke videoer publisert i en rekke medier. I videoene kan man blant annet se at politiet kjører på mannen to ganger, før de til slutt avfyrer skudd etter selv å ha blitt angrepet med kniv.

- Det er en urolig krevende situasjon å måtte handle så raskt og instinktivt. Politiet fikk en rekke nødmeldinger, og da de kom til stedet, var han til fare. Han truet flere. Da måtte de ta de grepene de anså som nødvendig for å avverge angrep. Det er mange som synes det står stor respekt av dette. Så må selvsagt den videre etterforskningen avdekke om det ble foretatt riktige vurderinger, sier han.

To møter på to år

Den nå avdøde 33-åringen var ute på permisjon etter at han i desember 2020 ble dømt til tvungent psykisk helsevern for blant annet å ha forsøkt å drepe en mann på Grünerløkka i Oslo sommeren 2019. Også denne gang ble det en dramatisk pågripelse. Politiet løsnet flere varselskudd, før de til slutt skjøt mannen med et elektrosjokkvåpen.

- Hva tenker du om at politiet er i en skarp situasjon med samme mann to ganger på litt over to år?

- Nå skal ikke jeg sette parter opp mot hverandre. Men i lys av de tragiske hendelsene som har vært den siste tida, er det tydelig for oss at det er på plass med en gjennomgang av lovverket, sier fagforeningsleder Bolstad.

Han peker her på endringen i tvangslovgivningen fra 2017, som gjorde det vanskeligere for psykiatrien å holde mennesker mot deres vilje.

- Dette er tragiske hendelser. Det handler om å sikre samfunnet, men det handler også om å sikre at disse individene får den hjelpen de trenger. Jeg har sett at flere av kompisene til den avdøde også har stilt spørsmål ved dette, sier Bolstad.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) fortalte til Dagbladet onsdag at hun og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) skal evaluere samarbeid mellom politi og helsevesen. Hun er klar på at dagens situasjon ikke er god nok.

- Vi slår oss ikke på brystet på en sånn dag. Vi ser det i sammenheng. Så er det viktig å si at veldig mange som er psykisk syke, ikke er farlige for samfunnet. Vi må ha en diskusjon som ivaretar hele bredden av pasientene vi ønsker skal få et bedre tilbud i en opptrappingsplan, sa helseministeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer