Varsko fra Stockholm:

- En ekstrem situasjon

Kapasiteten på intensivavdelingene i Stockholm er nesten sprengt. Flere ansatte skal ha sagt opp jobbene sine på grunn av arbeidspress. Nå advarer helsedirektøren i regionen om at trykket kommer til å være langvarig.

ADVARER: Det er snart ikke ledig kapasitet på intensivavdelingene i Stockholm. Det bekymrer helsedirektøren. Her en sykehusansatt i Stockholm. Foto: AFP/NTB.
ADVARER: Det er snart ikke ledig kapasitet på intensivavdelingene i Stockholm. Det bekymrer helsedirektøren. Her en sykehusansatt i Stockholm. Foto: AFP/NTB. Vis mer
Publisert
Annonse

Sverige er hardt rammet av coronaviruset, og det utspiller seg en svært krevende situasjon på enkelte intensivavdelinger i landet.

I hovedstaden Stockholm meldes det om nesten spreng kapasitet på intensivavdelingene på sykehusene.

Tidligere denne uka advarte Björn Eriksson, direktør for helse og medisinsk behandling i regionen, om at 99 prosent av intensivplassene i Stockholm var fylt opp.

- Stockholm-regionen har blitt rammet betydelig hardere enn andre storbyregioner. Det er størst behov for helsetjeneste her, både i raskt tempo og i større grad. Vi må mobilisere alle aktører i samfunnet for å tilby motstand mot viruset, sa Eriksson under en pressekonferanse.

- En ekstrem situasjon

Nå frykter helsedirektøren i regionen at trykket kommer til å bli langvarig.

- Vi må være sterke i hele januar hvis det fortsetter i det tempoet som er nå, sier Eriksson til Expressen.

- Vi har en ekstrem situasjon akkurat nå med nesten 800 innlagte. Og det ser ut til at dette vil vare lengre enn det gjorde i vår siden smittespredningen ikke reduserer. Nå må vi forvente at flere trenger pleie, fortsetter han overfor avisa.

- Jobber 12-timersvakter

DOBLING: Smittetilfellene i Stockholm har nesten doblet seg to uker på rad, skriver Aftonbladet. Vis mer

Helsedirektøren i regionen har bedt om hjelp fra private omsorgsleverandører for å håndtere situasjonen.

- Noen av de ansatte på intensivavdelingen jobber 12-timersvakter. Derfor trenger vi mer helsepersonell slik at de ansatte kan hente seg inn, påpeker han.

- Det er en tøff situasjon. Det er et trykk vi aldri har sett før, legger han til.

Slår alarm

SVT skriver at arbeidstrykket på noen av intensivavdelingene er så hardt at ansatte har sagt opp.

Josefine Lundqvist er sykepleier og tillitsvalgt for fagforeningen. Hun advarer om at flere sykehusansatte kommer til å si opp under den andre bølgen.

- Personalet har rett og slett ikke krefter. Under våren tenkte vi «dette løser vi og stiller opp». Nå er det annerledes. Personalet orker ikke den andre bølgen, sier Lundqvist til kanalen.

Ansatte sier opp

SPRENGT: Kapasiteten på svenske sykehus er nærmest sprengt, helseminister Bent Høie sier det kan bli aktuelt å hjelpe Sverige, dersom de ber om det. Video: Regjeringen Vis mer

Ved infeksjonsavdelingen på Danderyds sykehus i Stockholm har 34 av 50 sykepleiere sluttet siden januar, ifølge kanalen.

SVT har også kartlagt hvor mange sykehusansatte som har sagt opp siden mars i region Stockholm. Kartleggingen viser at 3600 sykehusansatte har sagt opp siden mars, som er 900 flere enn i 2019.

For å håndtere situasjonen har man ansatt folk midlertidig ifølge kanalen.

Pressesjef ved Danderyds sykehus i Stockholm, Bernd Schmitz, skriver i en e-post til SVT at virksomheten ved sykehuset har foregått «uten forstyrrelser» til tross for oppsigelser fordi de nye ansatte har blitt lært opp før de blir satt i arbeid.

- Vi trenger hjelp

Erica Løftedt, som er presseansvarlig ved Södersjukhuset i Stockholm, beskrev denne uka situasjonen på sykehuset som svært vanskelig overfor Dagbladet.

- Det er tøft her nå. Vi trenger hjelp og har bedt om hjelp, sa hun til Dagbladet torsdag.

Helsedirektør Eriksson mener befolkningen i Stockholm har hatt for mye kontakt med hverandre, men at sykehusene har hatt kapasitet fordi helsepersonell har gjort en god jobb.

- Men dette varer ikke lenge. Jeg har nå søkt National Board of Health and Welfare om å få mer støtte til sykepleiere på sykehusene våre. Vi trenger deres hjelp, sa han tidligere denne uka.

Åpner for å hjelpe Sverige

Norske myndigheter åpnet lørdag opp for å sende norsk helsepersonell til Sverige. Det opplyste Helse- og omsorgsdepartementet til NRK.

Ifølge NRK har Norge ennå ikke fått en formell henvendelse fra Sverige, men Helse- og omsorgsdepartementet sier de vil hjelpe hvis de får en forespørsel.

Kriseberedskapssjef Johanna Sandwall har overfor VG takket nei til hjelp fra Norge.

SVARER: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell svarer på påstander om at han har oppgitt feilaktig antall døde av coronapandemien. Video: TT Vis mer

- Nei, det finnes ingen slike planer akkurat nå. Vi har kapasitet tilgjengelig nasjonalt for å møte behovet for pleie akkurat nå. Det finnes et nordisk samarbeid under den nordiske helseberedskapsavtalen, hvor vi skal hjelpe hverandre ved kriser. Men Socialstyrelsen har ikke bedt om hjelp fra andre land ennå, sier hun til avisa.

Seinest torsdag ble det satt ny døgnrekord i landet med 7935 nye smittetilfeller på et døgn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer