En ekte setefødsel

Når Turid Kveum skal føde, tar hun alltid taxi til sykehuset. Den sjuende gangen rakk hun ikke fram i tide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg lå så forferdelig vondt i baksetet på taxien, men måtte brette opp kjolen og presse ut den lille gutten min, sier Turid Kveum fra Gjerstad til Dagbladet.

For seint ute

Onsdag 17. august skjønte Turid at barnet hun hadde båret på i ni måneder ville ut. Tradisjonen tro bestilte hun og mannen Svein Erik, som ikke har bil, taxi til Arendal sykehus, meldte Agderposten i går.

Turid tok plass i taxien, mens Svein Erik ble hjemme for å passe parets seks barn. I bilen ga en mildt sagt forundret taxisjåfør, bånn gass.

-  Jeg husker ærlig talt ikke så mye av det som hendte. Men jeg skjønte fort at jeg hadde bestilt taxien altfor seint. Dette går ikke bra, tenkte jeg, men måtte konsentrere meg om å fokusere på det jeg skulle gjøre, sier Turid.Underveis plukket Turid og taxisjåfør Bjørn Inge Heiland opp Turids venninne Vibeke Andersen.

Fødselshjelper

Vibeke fungerte som «fødselstrener» og prøvde å forholde seg rolig til det som var i ferd med å skje.

-  Vi la Turid ned i baksetet og så kledde hun av seg mens jeg kjente etter hvor langt fødselen var kommet. Jeg var litt engstelig med tanke på komplikasjoner, men jeg holdt hodet kaldt, sier Vibeke som selv har to barn.

Om lag en mil fra Arendal sykehus skjønte de at barnet ville ut, om han så skulle få sitt første møte med verden i et taxi-sete.

De ringte etter en ambulanse, men da de stoppet i en busslomme ble det for mye for sjåfør Bjørn Inge Heiland.-  Jeg var urolig og nervøs og måtte gå meg en tur. Venninnen passet jo på henne og det var ikke så mye jeg kunne bidra med, sier Heiland som innrømmer at kjøreturen gikk hardt for seg.

-  Jeg prøvde bare å konsentrere meg om veien, men det gikk nok litt fort, sier Heiland, som har kjørt Turid til fødestua et par ganger før.Da ambulansen kom fram gjensto bare å få hull på fostervannet før Turid kunne presse Julian Amadeus ut. Han ble født på et hvitt skinnsete og var velskapt og fin.

-  Jeg spøkte med Turid og sa at dette gikk så bra, at nå kan jeg ta imot nummer åtte også, sier en stolt Vibeke Andersen.

STORFAMILIE UTEN BIL: Turid Kveum med mann og sju barn: f.v. Susanne (12), Laini (14), Rosana Marie (16), pappa Svein Erik med Noah Enrico (2), mamma Turid med Julian Amadeus (14 dager), Thea Ramona (7), Dennis André (4), taxisjåfør Bjørn Inge Heiland og Vibeke Andersen.