En ekte sunnmøring

ULSTEINVIK (Dagbladet): Det skal helst være billig når sunnmøringer gjør noe... Jonny Brandal (31) fra Ulsteinvik realiserer nå husdrømmen ved hjelp av sponsorer. Til nå har han fått inn en halv million kroner - mot at leverandørene får holde åpne visninger de neste fem åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jonny Brandal får usedvanlig mye hus for de 1,9 millioner kronene han har tenkt å investere i en praktbolig med 400 kvadratmeter boflate.

- Vi hadde planlagt en tomannsbolig på tomta, men det ble noen protester på veirett. Derfor bestemte jeg med for å bygge drømmehuset mitt på tomta. For å få det til økonomisk, måtte jeg spare meg rik, gliser Brandal. Måten han gjorde det på var like original som genial.

Han inviterte leverandører og byggevarefirmaer med på å bygge framtidas drømmehus på Saunes, ved Ulsteinvik sentrum. Forutsetningen er at de leverer råbillig. Til gjengjeld blir huset stilt til visning for kunder av alle leverandørene en time - ti måneder i året i fem år. I alt 50 timer.

Framtidas hus

- Til nå har jeg spart en halv million kroner på ideen. Men mye rimelig innbo gjenstår, blant annet hjemmekino og møbler. Det har vært lett å få med leverandørene, sier han.

Huset skal vise hva som fins av moderne utstyr. Lyset slår man for eksempel på ved å knipse med fingrene. Innbruddstyver vil trolig ta beina fatt når de oppdager at huset blir automatisk overbelyst mens radio, TV og musikkanlegg durer på full guffe.

Skjulte varmekabler reagerer med menneskelig logikk når de nullstiller seg hvis vinduet åpnes for å lufte. Lyspunkt, kabler og høyttalere er innebygd i tak og vegger på en diskret måte.

Bygger hjemmekino

Den 38 kvadratmeters hjemmekinoen i kjelleren er utstyrt med «surroundlyd». Her er det både bar og sittegruppe.

Hovedbadet er stor som stua i et husbankhus. Her er det både boblebad, dusj og toalett, levert til spesialpris av utstyrsleverandører gjennom en rørleggerforhandler.

- Jeg kaller badet rekreasjonsrommet. Her skal det ikke spares på noe, sier Brandal.

Men det er nettopp å spare han gjør. Selve bygget får han 250000 kroner rimeligere enn om han overlot husprosjektet til en et firma og lot dem finne ut hva han trenger.

- Hemmeligheten er å vite hva man skal kjøpe. I stedet for å be en byggvareleverandør om et samlet tilbud på materiell, tar jeg ut byggevarer fortløpende fra en og samme leverandør til solid rabatt. Jeg betaler spesialpris bare for det jeg trenger, sier Brandal.

- Jeg betaler håndverkerne timepris. Det blir mye rimeligere enn å be om anbudspris på hele jobben. Da vil de beregne en høy timepris og ta høyde for at de arbeider mange flere timer enn de virkelig vil gjøre. Det blir titusener i gevinst av slikt, sier han.

God dugnadshjelp fra familie og venner betyr også mye. Grunnmurene satte venner opp, og som daglig leder av pappas elektrobutikk, er han sikret gode leverandører av alt elektrisk. I det datastyrte huset kan han styre temperaturen, lys og annet fra soverommet.

Erkesunnmøring

400 kvadratmeter fordelt på tre etasjer er romslig for 31-åringen, hans kone og deres to år gamle datter.

- Vi får ikke plassproblemer om vi skulle få flere barn. Kanskje jeg selger huset hvis jeg får en knallpris. Jeg har alt fått fristende tilbud, sier Brandal. Han framstår gjerne som kjernesunnmøringen.

- Å være økonomisk, er ikke det verste jeg kan bli beskyldt for. De som bygger eller har byggeplaner, behøver ikke stå med lua i hånda og be om tilbud. Det finnes nok av dem som vil selge. Jeg har ikke gjort annet enn å lokke med en god idé, og selgerne står i kø for å selge meg rimelige varer.

Hvis Jonny Brandal får rabatter og gratisprodukt verd en million kroner før huset står ferdig neste år, vil han «tjene» 20000 kroner hver av de femti timene han har garantert at huset åpnes for visning de neste fem åra.

  • PS: Husbyggeren fikk selv finansministeren med på sparelaget, og sparte 300000 kroner på å melde fra om bygget før nye byggeforskrifter nylig kom.
STOLT BYGGHERRE: Jonny BrandalFoto: FRIDGEIR WALDERHAUG