En ekte villtotning

Navn: Eldar VåganAlder: 40Yrke: Artist, revy-forfatter m.m.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Er du oppvokst på Kapp, er sjansene for å bli en real bilfrik ganske store. Risikoen for å bli plateartist og revykunstner er noe mindre. Men at den fins, er Eldar Vågan et bevis på. Bak stakittgjerdene ved veistubbene rundt den gamle meierisalen har det vært god vekstjord for folkelig kultur og selvstendig galskap. Og knapt noe sted langs flatbygdene er utsikten over Mjøsa så raus som der.
  • Dessuten har totningene alltid befunnet seg på «toppen av væla» og klart seg uten inspirasjon østfra. Og før unge Vågan var gammel nok til å virre av gårde på egen hånd var Hamar- Kapp-ferja gått i opplag. Da han og kompisene kom i den alderen da det var opportunt å banke løtensokninger på fest, gikk ferden i bil til Gjøvik og videre med Mengshol-ferja, med lerke på lomma.
  • Midt i blandingslukta av nyslåtte jorder og svidd bilgummi var Eldar Vågan en tenksom og teknisk begavet ung mann som spilte cello. Og tjuvlyttet på radio'n. Eller jukeboksen på kafeen. Derfra kom amerikanske toner som ga inspirasjon til norsk oversettelse med skrått blikk. Slik kunne «Blue Moon» bli til «Blå lys». Og «Wrong side of the mountain» til «Feil si'e ta Mjøsa».
  • Slikt måtte det bli et rockeband av. I et steinbrudd lenger vest drev Arnulf Paulsen et bilopphoggeri. Og dresskledde gutter i litt forskjellig alder, men med felles inspirasjon fra «Blues Brothers» meldte seg på i NM i rock. Og vant, til sin store forskrekkelse.
  • Resten er historie. Det som etter hvert lokket vokalisten Viggo Sandvik med, var noe som skulle innebære spillejobber bare hver tredje helg. I stedet ble det foreløpige 20 år med plate- og revysuksess. Både som påfyll i andres revyer på diverse Oslo-scener og med selvstendige opptredener. Det siste blinkskuddet er en «hjulkalender» på TV2. Skrevet av Vågan og Tande-P. Og spilt rett opp og ned av hele høggergjengen. Med litt skuespillerassistanse. Serien slår daglig sin egen seerrekord og nærmer seg 800000 på ratingen.
  • For høggera sjøl er det viktig å ha det moro «på arbe'». Sentralt i denne kreative spillegleden står Eldar Vågan. Han er gruppas hjerne og motor. Og at Vazelina Bilopphøggers er mer enn brei dialekt og folkelige figurer beviste de for alvor da de dro forestillingene dit hjertene deres «hører heme». Ved to anledninger spilte de på Kapp, en gang i telt og en gang i meierisalen. Dit kom folk fra halve Norge for å more seg. Og selvsagt kjørte de bil.