En elektrisk feil førte til at en transformator eksploderte. Da var helvete løs

Minst 201 døde i tragedien i Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brannen som til nå har tatt 201 liv i en kullgruve i Soma i Manisa-provinsen vest i Tyrkia, var forårsaket av at en transformator eksploderte.

Det opplyser Tyrkias energiminister Taner Yildiz til CNN tidlig onsdag morgen.

201 døde Til BBC opplyser Yildiz at det totalt var 787 personer inne i gruven da en feil på det elektriske anlegget førte til at transformatoren eksploderte.

Da det elektriske anlegget ble satt ut av spill sluttet heisene å fungere, og arbeiderne ble stengt inne.

80 skadde skal være reddet ut av gruven - det samme skal åtte personer som slapp unna marerittet uten fysiske skader. Store folkemengder har trukket så nært de kunne mot gruveområdet seint tirsdag kveld og natt til onsdag.

Da TV-bilder viste hvordan en uskadd person ble reddet ut av gruven, jublet mengden til det sterke synet.

REDDET UT: En av gruvearbeiderne som overlevde ulykka får et kyss av sin far på utsiden av gruva. Mange pårørende venter i frykt og spenning utenfor gruveområdet. Foto: AFP /P NTB scanpix
REDDET UT: En av gruvearbeiderne som overlevde ulykka får et kyss av sin far på utsiden av gruva. Mange pårørende venter i frykt og spenning utenfor gruveområdet. Foto: AFP /P NTB scanpix Vis mer

Det offisielle dødstallet er fortsatt 201, men dette er ventet å stige onsdag.

- Vi er redd for at dødstallet vil stige. Håpet i redningsaksjonen svinner, sier energiminister Taner Yildiz onsdag morgen.

Pumpet inn oksygen Brannmannskaper pumpet i natt oksygen inn i gruvesjaktene med håp om at det kunne redde de innesperrede. De befant seg cirka to kilometer under bakken og fire kilometer fra utgangen.

- Fire separate redningsteam jobber i gruva. Brannen skaper et problem, men oksygen pumpes inn i gruvegangene som ikke er berørt, sa energiminister Taner Yildiz før han tirsdag satte kursen mot ulykkesstedet.

Det antas at alle arbeiderne har gassmasker, men det er høyst usikkert hvor lenge de vil kunne beskytte mot røyken. Hvis ikke ventilasjonen i gruva fungerer, kan mange ha mistet livet av oksygenmangel og røykskader.

 det er blitt pumpet oksygen ned i gruva for at arbeiderne ikke skal bli kvalt.

LYKKELIG: Midt i tragedien er det desto sterkere for de gruvearbeiderne som reddes ut av gruven. Foto: AFP / NTB scanpix
LYKKELIG: Midt i tragedien er det desto sterkere for de gruvearbeiderne som reddes ut av gruven. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Tiltaket ser ut til å ha hatt begrenset effekt. De fleste av de omkomne har dødd av CO2- og kullosforgiftning, ifølge Yildiz.

Venter på sønnen Blant de frammøtte utenfor gruva er ifølge NTB også fortvilte pårørende, som venter på å få vite hvordan det har gått med deres kjære.

- Jeg har ventet på sønnen min siden tidlig på ettermiddagen, sa Sena Isbilder til nyhetsbyrået AFP i natt.

Mange av de overlevende arbeiderne hostet og hadde problemer med å puste da de ble hentet opp av gruva. Noen gikk selv, mens andre ble båret.

Alle arbeiderne i gruva hadde trolig gassmasker, men det var begrenset hvor lenge de kunne beskytte dem mot røyk og kullos.

- Ingen sikkerhet Det er ikke uvanlig med ulykker i Tyrkias gruver. Den så langt verste skjedde i 1992, da 263 arbeidere mistet livet i en eksplosjon i en gruve i byen Zongulak.

Ifølge NTB ble gruva inspisert seinest i slutten av mars, uten at det ble funnet brudd på sikkerhetsforskriftene. Alle arbeiderne er imidlertid ikke enige i denne vurderingen.

REDNINGSAKSJON: Redningsmannskapene er ifølge tyrkiske myndigheter blant landets mest erfarne. Her redder de ut en skadd mann. Foto: AFP / NTB scanpix
REDNINGSAKSJON: Redningsmannskapene er ifølge tyrkiske myndigheter blant landets mest erfarne. Her redder de ut en skadd mann. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Det er ingen sikkerhet i denne gruva, sier arbeideren Oktay Berrin til AFP.

Han betegner de lokale fagforeningene som nikkedukker og er kritisk til måten selskapet Soma Komur har drevet gruven på.

Selskapet beklager ulykken på sine hjemmesider.