En enkelt mor

Cindy Sheehan er et farlig symbol for George W. Bush. Hun er i ferd med å styrke og utvide antikrigsbevegelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SYMBOLET er sterkt. En sørgende mor ute i det golde og solsvidde landskapet rundt George W. Bushs ranch i Crawford i Texas. Med et hvitt kors med sin avdøde sønns navn har Cindy Sheehan sittet der siden presidenten startet ferien i begynnelsen av august. Opprinnelig var hun der alene og hennes krav var å få snakke med Bush. -  George W. Bush har drept min sønn. De amerikanske styrkene i Irak må kalles hjem og det vil jeg fortelle ham, sier Cindy Sheehan.I løpet av noen sommeruker er det blitt en hel fredskoloni rundt henne der ute i ørkenen, og hun er blitt frontfigur for en ny, bredere og mer sentrumsorientert motstand mot krigen i Irak.

MEDIERÅDGIVERE, journalister og politikere har alltid visst det, en sak blir mye sterkere hvis den «får et ansikt». Et abstrakt politisk vedtak om å kutte i eldreomsorgen blir betydelig verre å forsvare ansikt til ansikt med gamlemor som må i seng klokka seks. Denne elementære strategien brukes overalt hele tida. Nå slår den for fullt inn i debatten om USAs militære engasjement i Irak. Hittil har 1853 amerikanere mistet livet i Irak. Cindy har gitt ansikt til all den sorg og frustrasjon dette representerer.Hun mistet sønnen Casey Austin Sheehan i Irak i 2004. Hennes liv ble snudd opp ned. Hun og mannen skilte lag i sorgprosessen, og hun mistet jobben på et helsesenter i California fordi hun brukte for mye arbeidstid på krigsprotest. Nå går hun uforferdet i strupen på George W. Bush. -  Jeg er ikke redd for noe etter at min sønn ble drept, sier hun til Time Magazine.

-  FÅ AMERIKANERE har vært i noen aktiv opposisjon til krigen, med en enkelt mors protest kan dette bildet være endret, skriver Farhad Manjoo på Salon.com. Han hevder at antikrigsbevegelsen har vært dominert av ineffektivitet og splittede venstregrupperinger som ikke har fått til mer enn noen store demonstrasjoner i storbyene. Helt til en sørgende mor fra California kom inn i bildet.Sist onsdag markerte titusener av mennesker med levende lys i hendene sin støtte til Cindy på 1600 steder i USA. -  Når «Middle America» stiller samme rasende spørsmål som Cindy Sheehan, vil det da endelig bli fart i antikrigsbevegelsen? spør han.Svaret han gir er at nettopp disse sørgende ansiktene, de personlige historiene fra pårørende som mistet sine kjære i Irak, kan vise seg å være svært effektive våpen for å få med seg flere amerikanere i opposisjonen til Bush-administrasjonens politikk i Irak. -  Motstanden mot krigen i Irak flytter seg med dette fra venstregata til hovedgata, skriver Manjoo.En rasende og utholdende mor kan oppnå mye.