Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En enorm lettelse. Det har ikke sunket helt inn ennå

36-årig småbarnsmor er trodd på at hun ble voldtatt av Julio Kopseng (38) i Spania.

VOLDTATT I SPANIA: Den 36-årige småbarnsmoren ble voldtatt i Spania da hun og Kopseng var kollegaer som telekonsulenter. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
VOLDTATT I SPANIA: Den 36-årige småbarnsmoren ble voldtatt i Spania da hun og Kopseng var kollegaer som telekonsulenter. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er en enorm lettelse. Det har ikke sunket helt inn ennå.

Det sier en 36-årig småbarnsmor - en av de 17 fornærmede kvinnene i den svært omfattende overgrepssaken mot Julio Kopseng (38) - til Dagbladet. I ettermiddag ble den profilerte danseren funnet skyldig i å ha forgrepet seg på alle kvinnene.

Kvinnen er blant flere fornærmede som var til stede da juryens representant leste opp kjennelsen. Da det var klart at også hun får medhold, brast hun i gråt.

- Svært skuffet Kopseng selv satt pent antrukket og velpleid mellom sine to forsvarere Djordje Borojevic og Johnny Veum under juryens opplesning. Han viste få tegn til å være affisert.

- Han er svært skuffet over kjennelsen, sier Veum til Dagbladet.

Den 36-årige kvinnen var kollega av Kopseng da begge jobbet som telekonsulenter i Spania våren 2013. Hun er nå trodd av juryen i Borgarting lagmannsrett på at kollegaen voldtok henne i leiligheten han disponerte i Fuengirola.

Ble ikke trodd I flere rettsomganger har den 36-årige småbarnsmoren stått tydelig preget i vitneboksen og fortalt om store personlige problemer som følge av voldtekten; hun ble blant annet ikke trodd av sin daværende kjæreste, og slet psykisk lenge etterpå.

- Det har tatt så lang tid, og det er veldig godt å bli trodd. Nå skal jeg hjem til barna mine og forsøke å glemme dette, sier hun med gledestårer i øynene.

FUNNET SKYLDIG: Julio Kopseng (38) er funnet skyldig i å ha forgrepet seg seksuelt på 17 kvinner i tidsrommet 2001-2013. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FUNNET SKYLDIG: Julio Kopseng (38) er funnet skyldig i å ha forgrepet seg seksuelt på 17 kvinner i tidsrommet 2001-2013. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Voldtekten av 36-åringen skjedde mellom hovedforhandlingen og domsavsigelsen i den første tingrettssaken mot Kopseng, der han ble dømt for å ha voldtatt tre kvinner (i lagmannsretten ble han frikjent for ett av tilfellene).

En 28-årig kvinne som ifølge kjennelsen ble voldtatt av Kopseng etter et show på Hønefoss i 2012, fikk ikke medhold av tingretten i fjor, men er nå trodd av juryen i ankesaken.

- Nå gråter jeg bare av lettelse! Flere år med helvete og dritt er over! sier hun til Dagbladet.

Forventer 21 år Bistandsadvokat Trine Rjukan representerer 10 av de 17 fornærmede kvinnene. Også hun er svært glad over utfallet.

- Det er en stor lettelse for dem å bli trodd av retten, sier Rjukan, som tidligere har uttalt at hun forventer lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid - for Kopseng.

- Vi er tilfreds med at lagretten er enige med oss, sier aktor Guro Hansson Bull i en kort kommentar til Dagbladet.

- GRÅTER AV GLEDE: En 28-åring som ifølge kjennelsen ble voldtatt av Kopseng i 2012, er nå trodd av lagmannsretten, etter ikke å ha fått medhold i tingretten. - Nå gråter jeg bare av glede! sier hun. Her i tingretten med bistandsadvokat Trine Rjukan. Foto: Sindre Granly Meldalen / Dagbladet
- GRÅTER AV GLEDE: En 28-åring som ifølge kjennelsen ble voldtatt av Kopseng i 2012, er nå trodd av lagmannsretten, etter ikke å ha fått medhold i tingretten. - Nå gråter jeg bare av glede! sier hun. Her i tingretten med bistandsadvokat Trine Rjukan. Foto: Sindre Granly Meldalen / Dagbladet Vis mer

Hun og medaktor Andreas Strand har tidligere uttalt at de ønsker forvaringsdom for Kopseng - en dom som bare idømmes Norges aller farligste forbrytere, og som kan forlenges så lenge retten kommer til at det er fare for gjentakelse.

Kopseng ble i fjor, i to separate tingrettssaker dømt til hhv. 15 og 12 års forvaring for å ha forgrepet seg på ni og sju kvinner. Ankesakene er slått sammen til én i lagmannsretten.

Fem timer Det tok juryen på ti menn og kvinner ca. fem timer på å bli enige om kjennelsen. De skulle svare ja eller nei på til sammen 32 spørsmål, og svarte ja på 31. Spørsmålet de svarte nei på, gjelder hvorvidt Kopseng dopet ned en av de fornærmede i hensikt å ha seksuell omgang. Juryen er imidlertid ikke i tvil om at også hun ble voldtatt.

Kopseng er også funnet skyldig i å ha utsatt sin tidligere samboer for grov vedvarende mishandling. Retten legger til grunn at hun er voldtatt av ham flere hundre ganger.

Straffen for Oslo-mannen er ikke fastsatt ennå. Det skjer først etter at fagdommerne og tre av jurymedlemmene har hørt den såkalte straffeprosedyren torsdag.

I morgen skal de rettsmedisinsk sakkyndige, spesialpsykolog Arne Mathisen Guldvog og psykiater Rita Lyngved, uttale seg fordi deres konklusjon står svært sentralt mht. straff. De har tidligere kommet til at Kopseng scorer høyt på dyssosial personlighetsforstyrrelse, kjennetegnet av mangel på skyld- og medfølelse, samt har klare psykopatiske trekk.

Kopseng selv nekter all skyld, og mener han er utsatt for et komplott av de fornærmede kvinnene, som enten ønsker å hevne seg på ham fordi han ikke gjengjeldte deres følelser, eller ønsker erstatningspenger.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!