Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En enøyd gangsterboss står i sentrum av den største mafia-skandalen i moderne tid

46 gangstere, politikere og offentlige tjenestemenn tiltalt for deres involvering i «Mafia-hovedstaden».

GANGSTERBOSS: Den enøyde gangsterbossen Massimo Carminati står i sentrum for Italias største mafiaskandale i moderne tid. Carminati mistet et øye i en skuddveksling med politiet på begynnelsen av 80-tallet. Foto: AP / NTB Scanpix
GANGSTERBOSS: Den enøyde gangsterbossen Massimo Carminati står i sentrum for Italias største mafiaskandale i moderne tid. Carminati mistet et øye i en skuddveksling med politiet på begynnelsen av 80-tallet. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En enøyd gangsterboss står i sentrum for den største mafia-rettsaken i Italia i moderne tid, som begynner i dag. Totalt er 46 personer tiltalt for å stå bak og drive et gigantisk mafia-nettverk i Italias hovedstad Roma.

Torsdag starter høringen som er et resultat av en etterforskning som avslørte påstander om at gangstere, byråkrater og politikere arbeider sammen for å unndra millioner av euro, skriver nyhetsbyrået Reuters. 

Avsløringene om det store gangster-nettverket har fått tilnavnet «Mafia-hovedstaden». De tidligere medlemmene av Romas beryktede høyreekstreme Magliana-mafiaen, Massimo Carminati og Salvatore Buzzi, står i sentrum for skandalen, som inkluderer politikere og andre offentlige tjenestemenn.

Tjente millioner på flyktningmottak Ifølge Italiensk politi skal de to gangsterne ha infiltrert rådhuset i Roma, for å sikre seg lukrative offentlige kontrakter. Mafia-nettverket skal ha tjent enorme summer på å sikre seg rettighetene til å drifte offentlige tjenester innen alt fra asylmottak, til søppeltømming.

«Har du noen anelse om hvor mye du kan tjene på flyktninger? Narkotikahandel gir deg mindre penger.», sier Buzzi i en telefonsamtale som politiet har offentliggjort. 

Styres av bestikkelser Blant de tiltalte er også toppolitikere som Luca Gramazio, tidligere Roma-leder av Silvio Berlusconis Forza Italia-parti, og Mirko Coratti fra partiet Partito Democratico.

- Roma er dessverre fundamentalt korrupt, sier jurist Alfonso Sabella, som i årevis har kjempet mot Italiensk mafia, til Reuters.

Han er overbevist om at politiets arbeid har ryddet mafiaen ut av Romas rådhus, men mener byen fortsatt sliter med korrupsjon.

- Jeg kan si at det nå ikke finnes mafiamedlemmer i rådhuset. Men jeg kan ikke si det samme om korrupsjon. Samtidig som vi nå snakker sammen, er det trolig noen som mottar en bestikkelse i bystyret i Roma, sier Sabella.
 
- Et korrupt system Den 2. desember 2014 pågrep politiet i Roma 37 personer, blant dem organisasjonens påståtte sjef Massimo Carminati og hans nære samarbeidspartner Salvatore Buzzi. Carminati og Buzzi nekter begge for å har vært del av et mafia-nettverk. 

Carminati, som mistet et øye i en skuddveksling med politiet på begynnelsen av 80-tallet, holdes i et høysikkerhetsfengsel, og vil ikke være tilstede under torsdagens høring. Carminati og Buzzi skal begge delta via videokonferanse.

Aktor i saken, Giuseppe Pignatone, sier det er snakk om et «korrupt system» for tildeling av kontrakter i byen Roma og ved kommunale selskaper, skriver den italienske avisen Internazionale.

Flere mafia-organisasjoner Anklagene mot de 46 tiltalte går først og fremst ut på utpressing, medlemskap i en mafia-organisasjon, anbudssamarbeid, bestikkelser, uredelig overføring av eiendeler og hvitvasking av penger, i tillegg til en rekke andre forbrytelser.

- Det er ikke mulig for én enkelt mafia-organisasjon å styre i Roma. Her er det snakk om flere. Nå har vi avdekket det vi kaller «Mafia-hovedstaden», sier Pignatone ifølge Internazionale. 

Saken er ventet å dra ut i tid, og er forventet å vare til minst juli i neste år. Buzzis advokat har alene bedt om at over 200 vitner skal få forklare seg i saken.
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media