GANGSTERBOSS: Den enøyde gangsterbossen Massimo Carminati står i sentrum for Italias største mafiaskandale i moderne tid. Carminati mistet et øye i en skuddveksling med politiet på begynnelsen av 80-tallet. Foto: AP / NTB Scanpix
GANGSTERBOSS: Den enøyde gangsterbossen Massimo Carminati står i sentrum for Italias største mafiaskandale i moderne tid. Carminati mistet et øye i en skuddveksling med politiet på begynnelsen av 80-tallet. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

En enøyd gangsterboss står i sentrum av den største mafia-skandalen i moderne tid

46 gangstere, politikere og offentlige tjenestemenn tiltalt for deres involvering i «Mafia-hovedstaden».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En enøyd gangsterboss står i sentrum for den største mafia-rettsaken i Italia i moderne tid, som begynner i dag. Totalt er 46 personer tiltalt for å stå bak og drive et gigantisk mafia-nettverk i Italias hovedstad Roma.

Torsdag starter høringen som er et resultat av en etterforskning som avslørte påstander om at gangstere, byråkrater og politikere arbeider sammen for å unndra millioner av euro, skriver nyhetsbyrået Reuters. 

Avsløringene om det store gangster-nettverket har fått tilnavnet «Mafia-hovedstaden». De tidligere medlemmene av Romas beryktede høyreekstreme Magliana-mafiaen, Massimo Carminati og Salvatore Buzzi, står i sentrum for skandalen, som inkluderer politikere og andre offentlige tjenestemenn.

Tjente millioner på flyktningmottak Ifølge Italiensk politi skal de to gangsterne ha infiltrert rådhuset i Roma, for å sikre seg lukrative offentlige kontrakter. Mafia-nettverket skal ha tjent enorme summer på å sikre seg rettighetene til å drifte offentlige tjenester innen alt fra asylmottak, til søppeltømming.

«Har du noen anelse om hvor mye du kan tjene på flyktninger? Narkotikahandel gir deg mindre penger.», sier Buzzi i en telefonsamtale som politiet har offentliggjort. 

Styres av bestikkelser Blant de tiltalte er også toppolitikere som Luca Gramazio, tidligere Roma-leder av Silvio Berlusconis Forza Italia-parti, og Mirko Coratti fra partiet Partito Democratico.

- Roma er dessverre fundamentalt korrupt, sier jurist Alfonso Sabella, som i årevis har kjempet mot Italiensk mafia, til Reuters.

Han er overbevist om at politiets arbeid har ryddet mafiaen ut av Romas rådhus, men mener byen fortsatt sliter med korrupsjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg kan si at det nå ikke finnes mafiamedlemmer i rådhuset. Men jeg kan ikke si det samme om korrupsjon. Samtidig som vi nå snakker sammen, er det trolig noen som mottar en bestikkelse i bystyret i Roma, sier Sabella.
 
- Et korrupt system Den 2. desember 2014 pågrep politiet i Roma 37 personer, blant dem organisasjonens påståtte sjef Massimo Carminati og hans nære samarbeidspartner Salvatore Buzzi. Carminati og Buzzi nekter begge for å har vært del av et mafia-nettverk. 

Carminati, som mistet et øye i en skuddveksling med politiet på begynnelsen av 80-tallet, holdes i et høysikkerhetsfengsel, og vil ikke være tilstede under torsdagens høring. Carminati og Buzzi skal begge delta via videokonferanse.

Aktor i saken, Giuseppe Pignatone, sier det er snakk om et «korrupt system» for tildeling av kontrakter i byen Roma og ved kommunale selskaper, skriver den italienske avisen Internazionale.

Flere mafia-organisasjoner Anklagene mot de 46 tiltalte går først og fremst ut på utpressing, medlemskap i en mafia-organisasjon, anbudssamarbeid, bestikkelser, uredelig overføring av eiendeler og hvitvasking av penger, i tillegg til en rekke andre forbrytelser.

- Det er ikke mulig for én enkelt mafia-organisasjon å styre i Roma. Her er det snakk om flere. Nå har vi avdekket det vi kaller «Mafia-hovedstaden», sier Pignatone ifølge Internazionale. 

Saken er ventet å dra ut i tid, og er forventet å vare til minst juli i neste år. Buzzis advokat har alene bedt om at over 200 vitner skal få forklare seg i saken.