Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En ensom superkjendis

DYREPARKEN (Dagbladet): Joda, dette er en kjendisreportasje. Julius (17) - kjent fra fire TV-filmer, en bok og en landeplage av en barnehit - er ensom. Han har bare fysisk kontakt med sin halvbror Billy (17). Den danske eks-kjæresten Miff (8) har gått i dekning med lille Moses (1).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støtteapperatet rundt den norsk-afrikanske superstjernen har likevel ikke gitt opp. De tror og håper at Julius skal finne lykken på øya som kostet millioner da den sto ferdig i Dyreparken for ett år siden.

- Verst er det at Julius ble uthengt som barnemorder, sier talsmann Edvard Moseid, adm.dir. i det sørlandske dyrerike.

Det hele var en stor misforståelse. I fjor sommer, like etter at Miff hadde født Moses, gjorde Julius et lite imponeringsløp ute på øya. Det er helt vanlig for sjimpanser. De anser det for viktig å tøffe seg innimellom. I stor fart passerte han Miff på kloss hold, uten å berøre henne. Hun ble skremt og slapp Moses i vanngrava.

Sjimpanser synker som stein.

Men heldigvis ble Moses fisket opp og reddet.

Kaster stein

Julius og broder Billy er ute i vårsola og koser seg etter en lang vinter. Når Edvard kommer, lyser den 80 kilo tunge og supersterke puplikumsfavoritten opp.

- Ugh, ugh! grynter Edvard og klapper i hendene.

Fin, fredelig og tydelig blid klasker Julius knokene sine på en stein.

Det var i 1980 han som baby ble funnet i en blodpøl. Venstre pekefinger var bitt av. Mor Sanne ga ham fra seg til dyrepasserne. Edvard adopterte ham for et år. En stjerne var født.

Så pælmer plutselig hovedpersonen stein og mose etter pressen. Paparazzien dukker unna.

- Han vil bare leke, opplyses det.

Selvsagt. Men tankene går til Diego Maradona og Sean Penn, stjerner som har møtt mediene med kuler, krutt og tørre knyttnever.

En flodbølge

I 1983 sveipet Julius over nasjonen som en flodbølge. Hva var det med denne hårete krabaten som traff oss midt i hjertet?

- Jeg tror det var dramaet. Han var taperen i flokken. Så ble han helt. I dag er han urettferdig blitt framstilt som en bråkete skurk. Sjimpansene kan være nådeløse mot hverandre. De gjør opp der og da. Vi skjermer dem mot hverandre. Kanskje er vi for sarte? Målet vårt er å få en flokk til å fungere rundt Julius. Det har vi ikke gitt opp ennå, sier Edvard.

Internasjonal ekspertise er kontaktet. Det jobbes i det stille. Media blir ikke invitert til nok et mislykket stevnemøte.

Dame med tæl

Da Miff i fjor kom flybåren fra Danmark, kikket Edvard inn i buret og fikk seg en på trynet.

- Da tenkte jeg at hun var dama for Julius, sier han.

For den forrige kjæresten, Josefine, var for ydmyk og passiv. Julius trenger ei dame med tæl. Nå lever Josefine i eksil i Sverige.

- Vi ante ikke at Miff var gravid ved ankomsten. Julius så det med en gang, sier Edvard.

Det har egentlig ikke gått så galt. Julius, som behandler sin bror som en kammertjener, har ikke vært slem mot mor og barn. Det er støtteapparatet som er forsiktig. Kvinner og barn først.

- De lukter og ser hverandre hver dag. Og de snakker sammen. Men de har ikke fysisk kontakt.

Det kan bli Julius og Miff til slutt.

Takker Julius

Alle vet det. Dyreparken hadde aldri blitt hva den er uten Julius. Nå kommer en ny generasjon foreldre, den såkalte Julius-generasjonen, med sine barn til Dyreparken. Lettere sjokkert over at nurket har blitt så digert. Nurkefaktoren holdes oppe av Moses.

- Vi prøvde å holde Julius unna rampelyset en stund. Men det nytter ikke, sier Edvard.

Skandalepressen trodde kongen var død. Konspirasjonskåte reportere ville vite - ja eller nei! - om Dyreparken hadde en Julius-kopi med avkuttet pekefinger stående klar? Men det er bare en Julius.

- Vi skylder ham så mye. Han skal ikke ende opp som en einstøing, sier Edvard.

HEISANN: To gamle kompiser, Julius og Edvard, tøffer seg for hverandre over vollgraven.
FIN FYR: Julius er som andre sjimpanser - herrer- litt dominerende og tøff, men i Dyreparken skriver de under på at han er en fin fyr. Nå jobbes det internasjonalt med å få stjernen ut av ensomheten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media