Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En etterlatt telefon viste video av blodbad i lovløst farvann.
Nå kan mysteriet være løst 

Fem år etter de fire drapene. 

KLAMRER SEG TIL LIVET: Mens mannen til høyre i bildet blir skutt på, klamrer den andre mannen seg til vrakrestene av en båt og prøver å bruke treverket som skjold mot kulene. Video: Ukjent mobil / klipp: Marianne C. Huseby / DBTV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sommeren 2015 skrev Dagbladet om en video av blodbad i lovløst farvann, som ble funnet på en mobiltelefon etterlatt i en taxi. I videoen blir fire menn skutt og drept på havet.

Du kan se utdrag fra originalfilmen øverst i saken.

- Skyt, skyt, skyt! kommanderte en stemme over skipets lydanlegg.

Mennene på dekk adlød mens de lo, og tre skudd avfyres mot en mann i havet. Havet rundt ham blir rødt. Så følger tre drap til.

Mobiltelefonen ble funnet etterlatt i en taxi på Fiji i 2014.

Et mysterium

Hendelsen ble stående som et mysterium, selv om flere skip var til stede, og det var flere vitner om bord. Ingen hadde meldt fra om drapene, og ingen kunne si hvor skytingen fant sted.

Drapene har derfor lenge stått uløst, med videoen som eneste spor. Men nå har saken tatt en helomvending. National Geographic har laget en dokumentarserie, «Lovløst Farvann», hvor en rekke avsløringer blir lagt fram.

Her blir både gjerningsmenn og ofre identifisert, selv om ingen ennå har blitt dømt for forbrytelsen.

Kinesisk kaptein

Det er den britiske spesialetterforskeren Karsten von Hoesslin som skal ha gjort avgjørende funn i drapssaken.

Båten det skytes fra skal være taiwansk, og kapteinen kinesisk. Hoesslin har også identifisert båtene rundt.

Se utdrag fra den nye dokumentarserien her:

PIRATER: Utdrag fra den nye dokumentarserien «Lovløst Farvann», som etterforsker fire drap filmet på en mobiltelefon. Video: National Geographic Vis mer

På bakgrunn av vitneforklaringer har han kommet fram til at drapene fant sted rundt 300 kilometer utenfor Somalias kyst, i august 2012. Det skal ha vært pakistanske vakter, sammen med den kinesiske kapteinen, som skjøt og drepte de fire mennene.

Ofrene skal være fiskere fra Iran og Pakistan.

- Farlig

I pressemeldingen skriver de også at det på bakgrunn av type fartøy, språk og mangel på våpen, er sannsynlig at mennene drev med ulovlig fiske, og ikke var somaliske pirater. Nå er det opp til styremaktene på Seychellene å dømme mennene.

National Geographic beskriver spesialetterforskerens arbeid som «en av hans farligste etterforskninger.»

- Videoen er komprimert og har dårlig oppløsning, men samtidig full av potensielle ledetråder: som ofrenes ansikt, vitner, lyden av skudd, utformingen av fartøyet og best av alt - 27 sekunder inn i filmen ser man identiteten til et passerende fartøy, forteller Karsten i pressemeldingen.

«Lovløst farvann» går på National Geographic fra 20. februar, klokka 22.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling