En eventyrer går i land

Han har seilt mellom sjørøvere og tyfoner i Kinahavet, drevet dank i Stillehavet og bakset i sandstorm på Rødehavet. Underveis har han laget seks bøker og stiftet familie. I dag seiler Ragnar Kvam jr. inn Oslofjorden etter en 14 år lang eventyrlig reise som har tatt ham tre ganger jorda rundt. Han er hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norsk politikk var lite spennende, og i november trengte gråværet seg på. Jeg bestemte meg for å dra ut, tanken på jordomseiling kom etter hvert.

Kompis og besetningsmedlem på lange etapper av turen, Didrik Hvoslef Eide, mener miljøet om bord i «Northern Quest» innbyr til langseiling.

- Jeg husker én krangel - og der var ikke Ragnar med. Det er sosialt om bord, og seilglede. Vi seilte ut fra Vigo i vår, på flatt vann. Ragnar gledet seg storlig over forholdene - etter 14 år! Dessuten seiler han gjerne alene, på åpent hav, over flere uker. Det er det ikke mange som gjør.

Høydepunkt

Både Hvoslef Eide og Kvam nevner turen opp Rødehavet som et høydepunkt. Der er det som regel alltid motvind.

- Seilene var råtne, og røk hele tida. Vi brukte seks uker til Suez, det skulle ta to, sier Kvam.

- Og ikke kunne vi gå i land noe sted. Krigen raste både i Eritrea og Sudan, og på Jemenkysten regjerer sjørøverne, minnes Eide.

Eventyrlyst, sier Kvam om drivkraften. Han har selv pekt på den britiske polarforsker Ernest Shackleton som en universalleder - sin favoritt blant de gamle polarpionerer.

- Shackleton satt med 28 mann på et isflak i 13 måneder (under Antarktis-ekspedisjonen 1914- 16, journ. anm). Han greide å holde motet oppe hos mannskapet og skape en følelse av at alt kom til å gå bra. Han var ikke så ulik en moderne leder.

Det meste av forfatteren Kvam jr.s produksjon handler om elementenes prøvelser. Sammen med Nansen, Amundsen og Scott er Shackleton tema for «De fire store og hvordan de ledet sine menn», som kom i fjor. Dagbladets anmelder mente at «Bøkene om polfarerne kan grovt deles i to kategorier: De idoldyrkende og de avheroiserende. Kvam jr. har blikk både for de negative egenskapene og de menneskelige kvalitetene.»

Individualist

- Har du nye lederambisjoner etter 14 år som kaptein?

- Vet du hva, noen ganger har jeg vært mannskap på andre båter. Det er jævlig deilig å gjøre det jeg får beskjed om. Jeg er nok mer en individualist enn en leder.

- Hva skjer i morgen?

- Vet ikke, men på tirsdag skal jeg opp i forlaget og prate om en ny bok. Mer kan jeg ikke si nå. Men jeg håper jeg får skrive journalistisk også. Vi som ble født i spaltene, vil tilbake. Jeg har lyst på feature - det er så mange som kommenterer politikk nå for tida...

- Hva tar du med deg i land?

- Havet forandrer ikke folk, det utvikler dem. Livet har fått et større volum. Det er ikke bare havets horisonter som er blitt utvidet. Det har vært en reise i egen personlighet... en fin tur.

- En fin tur?

- En fin tur.