Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdenseliten samlet i Davos:

- En familiegjenforening for folkene som ødela verden

I overkant av 3000 personer, mange av dem blant verdens absolutte politiske, økonomiske eller akademiske elite, tar denne uka turen til den sveitsiske alpebyen Davos.

TOPPMØTE: Denne uka avholdes Verdens økonomiske forum i Davos i Sveits. Her er noen av verdens mektigste politikere og næringslivstopper samlet til en snau uke med toppmøter. Foto: Fabrice Coffrini / AFP
TOPPMØTE: Denne uka avholdes Verdens økonomiske forum i Davos i Sveits. Her er noen av verdens mektigste politikere og næringslivstopper samlet til en snau uke med toppmøter. Foto: Fabrice Coffrini / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): Her møtes noen av verdens rikeste og mektigste personer for å delta på World Economic Forum (WEF). Den årlige konferansen, som offisielt begynner i morgen, avholdes denne gang under overskriften «Globalisering, versjon 4.0».

Forumet selv sier dette er en viktig møteplass for å komme nærmere løsningen på noen av verdens største utfordringer akkurat nå.

Selv om en stor andel av verdens mektigste og rikeste personer er samlet under samme tak med et uttalt mål om å diskutere verdensproblemer, stiller stadig flere kritikere spørsmålet: «Har de viljen til å gjøre nettopp det?». Flere kritikere mener Davos først og fremst er en fest- og møtearena for de superrike og mektige.

HØY SIKKERHET: Væpnet politi følger med på det meste som skjer i Davos denne uka. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Scanpix
HØY SIKKERHET: Væpnet politi følger med på det meste som skjer i Davos denne uka. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Scanpix Vis mer

«Det som skjer i Davos, bør ikke bli i Davos».

Det kunne man lese på et reklameskilt i sentrum av den sveitsiske alpebyen i fjor. Kritikken er ikke mindre synlig i år.

Den politiske kommentatoren og forfatteren Anand Giridharadas sparte ikke på kruttet da han gjestet Bloomberg TV forrige uke:

- Davos er en familiegjenforening for folkene som ødela verden, sa Girdharadas og tok samtidig til orde for å legge ned hele WEF.

- Verden vi bor i har fungert for et lite antall folk. Dette har ikke bare skjedd, det er designet gjennom politikk som er skapt for at vinnerne skal stikke av med alt, sa han videre.

- En fordel

Medlemmer av den norske delegasjonen som er på plass i Davos i kveld, er ikke nødvendigvis enige i kritikken av WEF.

- Davos er ikke et sted hvor det blir fattet vedtak. Men når det er sagt, så lever vi nå i en verden hvor det settes spørsmålstegn ved mange av de samarbeidsinstitusjonene som vi har opparbeidet de siste tiårene. Det at folk er her og snakker sammen, det tror jeg bare er en fordel, sier Telenor-sjef Sigve Brekke.

Han hadde mandag kveld invitert den norske delegasjonen til en velkomstmiddag på Hotel Seehof. Der var ryktene om statsråder inn og ut av regjeringen hjemme i Norge et populært tema. Erna Solberg varslet forrige uke at hun ikke kommer til Davos, som følge av prosessen.

Mange hadde også bitt seg merke i at fjorårets viktigste og mest kontroversielle trekkplaster, USAs president Donald Trump, har valgt å holde seg hjemme - hvor han har ført landet ut i den lengste nedstengningen av statsapparatet i USAs historie.

- Bra at Trump blir hjemme

Det er ikke nødvendigvis bare negativt, mener Svein Richard Brandtzæg, konsernsjef i Norsk Hydro.

- Det gjør at det blir mer fokus på andre ting enn Trump. For da Trump kom i fjor, så tok han fokus bort fra alt annet. I så måte så kan det være bra at Trump ikke kommer, sier han til Dagbladet.

Fraværende i år er også britenes statsminister Theresa May, som har nok med å rydde opp i en rotete brexitprosess på hjemmebane.

Frankrikes president Emmanuel Macron har også meldt avbud. Han jobber fortsatt med å håndtere en krevende situasjon på hjemmebane, der de gule vestene har tatt til gatene helg etter helg.

- Alle disse, både Trump, May og Macron har så store problemer i sine hjemland akkurat nå - at det er veldig fornuftig av dem å holde seg hjemme, mener Hydro-toppen.

KONSERNSJEF: Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro, her avbildet under NHOs årsmiddag i Oslo.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KONSERNSJEF: Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro, her avbildet under NHOs årsmiddag i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Han er i likhet med Brekke uenig i mye av kritikken som har kommet mot WEF.

- Dette er en arena for veldig viktige diskusjoner, sier han og viser til at verdensledere kommer for å diskutere spørsmål om globalisering, teknologi for framtiden, makroøkonomi og viktige geopolitiske spørsmål.

Slår alarm

Tradisjonen tro sammenfaller rikingfesten i Davos også med at Oxfam utgir sin årlige rapport om økonomisk ulikhet i verden.

Den viser at antallet dollarmilliardærer i verden er doblet siden finanskrisa for ti år siden. Hver eneste dag vokser formuene deres med 2,5 milliarder dollar, ifølge den ferske rapporten.

Oxfam slår igjen alarm om den stadig voksende økonomiske uligheten i verden, som de mener har spunnet fullstendig ut av kontroll. Det går spesielt utover kvinner, påpeker Oxfam.

Mens dollarmilliardærenes formuer økte med 12 prosent i fjor, ble den fattigste halvparten av verdens befolkning 11 prosent fattigere. Undersøkelsen fra i fjor viste for øvrig at verdens 42 rikeste menn eier mer til sammen enn den fattige halvparten som utgjør 3,8 milliarder mennesker, skriver NTB.

GRUNNLEGGER: WEF-grunnlegger Klaus Schwab sier det er på tide å se etter alle som har endt opp som «tapere» som følge av globaliseringen. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB Scanpix
GRUNNLEGGER: WEF-grunnlegger Klaus Schwab sier det er på tide å se etter alle som har endt opp som «tapere» som følge av globaliseringen. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Produserer vinnere og tapere

Nettopp det blir et sentralt tema under flere av paneldebattene som finner sted i den sveitsiske fjellandsbyen denne uka, hvor altså globaliseringen - som er under stadig press - står helt sentralt.

WEF-grunnlegger Klaus Schwab mener det er verdt å huske på hvilken enorm positiv effekt store deler av verdenssamfunnet har opplevd som følge av globaliseringen, men uttalte i forbindelse med årets toppmøte i Davos at vi ikke må glemme de som har tapt på globaliseringen.

- Globalisering produserer vinnere og tapere, og det har vært mange flere vinnere de siste 25-30 åra, men nå må vi se etter de som har tapt - de som har blitt etterlatt, sa Schwab under en pressekonferanse forrige uke.

Schwabs uttalte mål er å tette den enorme kløfta som står mellom de heldige få vinnerne og det store antallet «tapere».

- Klin gal, eller økonom

Blant andre sentrale temaer under årets toppmøte er populismens framvekst, mental helse og klimaendringer. Verdenskjente Sir David Attenborough er på plass for å oppdra de besøkende på sistnevnte tema.

- Med mindre vi finner ut av dette i løpet av det neste tiåret, så fordømmer vi våre barn og barnebarn til en forferdelig framtid, sa han mandag kveld, ifølge The Guardian.

Da avisas økonomiredaktør ville vite hvordan man kan takle klimautfordringene, samtidig som man sørger for en konstant økonomisk vekst i verden, kom svaret fra 91 år gamle Attenborough kontant:

- Veksten kommer til å stoppe, enten brått eller kontrollert.

Ifølge avisa fulgte han opp med en advarsel om at enhver person som tror det er mulig å ha ubegrenset økonomisk vekst i begrensede omstendigheter er «enten klin gal eller en økonom».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!