Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En fanesak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av helga skal Ap\'s landskvinnekonferanse og SVs landsstyremøte ta stilling til et forslag fra Ap\'s kvinnebevegelse og et knapt flertall i SVs programkomité om å utvide grensa for selvbestemt abort fra 12. til 16. svangerskapsuke. Bakgrunnen for forslaget er at loven sier at kvinner som ønsker abort etter 12. uke, må søke om dette for å få søknaden avgjort i nemnd. Flere undersøkelser viser også at kvinnene ikke likebehandles. Abortnemndene er mer restriktive på Sørvestlandet og i enkelte fylker i Nord-Norge enn ellers i landet. Lovens grunnleggende prinsipp om kvinnens selvbestemmelsesrett opphører dermed på et gitt tidspunkt i svangerskapet, uten at dette har noen medisinsk begrunnelse.

Begrunnelsen for å ønske abort etter 12. uke kan være flere og svært personlige. Når abortloven av 1978 satte grensa ved 12. uke, skyldes dette trolig at det var så langt lovgiverne var villige til å strekke seg etter en lang, bitter og opphetet strid for å få slutt på de nedverdigende abortnemndene. I 2005 bør vi kunne se langt mer rasjonelt på saken. Storbritannia har satt 22. uke som sin grense, i tråd med WHOs oppfatning, i Sverige går den ved 18. uke. Ingenting tyder på at en utvidelse av loven forskyver abortinngrepene i tid. Tendensen i Sverige viser tvert imot at kvinner tar abort tidligere i svangerskapet enn før.

En utvidelse av loven er både logisk og konsekvent. Den bør være en typisk fanesak for Ap og en hardt tiltrengt profileringssak for SV, som åpenbart sliter med å bli tydelige i verdivalget etter å ha snublet i bioteknologiloven i fjor. SVs restriktive holdninger til bruk av ultralyd under svangerskapet vitner om at partiet ikke stoler fullt ut på at kvinner kan forvalte innsyn om fosterets helse ansvarlig. Når KrF som eneste parti i regjeringen nå varsler omkamp om abortloven, er det en opplagt utfordring for opposisjonen å øke trykket nettopp her.

Det er i dag bred folkelig oppslutning rundt loven om selvbestemt abort. Aborttallene har stabilisert seg på rundt 13 000 i året. Over 97 prosent av alle aborter foregår i svangerskapets tre første måneder. En utvidet abortgrense handler fortsatt om kvinners evne til å ta moralske valg. Det spørsmålet svarte vi et prinsipielt ja til i 1978.