- En fantastisk beskjed

Kreftsyke Bengt Eidems donor er godkjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bengt Eidem (27) fikk diagnosen akutt blodkreft i januar i år. Legene ga ham bare mellom null og fem prosents sjanse for å overleve uten beinmargstransplantasjon. De mente sjansene for å finne en passende donor var like små.

I forrige uke kom beskjeden om at det likevel var funnet en donor ett eller annet sted i verden. Etter å ha gått gjennom medisinske undersøkelser er donoren nå godkjent.

- Det var en utrolig deilig beskjed å få, sier 27-åringen til Dagbladet.no.

Feiret med de nærmeste

Eidem, som til daglig er forsvarsminister Kristin Krohn Devolds politiske rådgiver, fikk den gledelige beskjeden på lørdag.

- Jeg lå litt lenge. Da jeg sto opp så jeg at det var et ubesvart anrop på mobilen min. Det var da jeg fikk den fantastiske beskjeden om at donoren var helsemessig klarert.

Han kastet seg først på telefonen til samboeren Kristin, og deretter til moren og søsteren.

- I hele går feiret jeg nyheten sammen med familie og gode venner.

ENDELIG: Bengt Eidem har fått beinmargsdonor. Foto: Eirik Helland Urke
ENDELIG: Bengt Eidem har fått beinmargsdonor. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

Jakten på en donor

Bengt Eidems kreftsykdom rammer rundt 20 voksne mennesker i Norge hvert år. Til tross for dystre prognoser ga 27-åringen aldri opp håpet om å bli frisk.

- Det viktigste er å holde humøret opp, og ikke gi opp selv om prognosene er dårlige. Null til fem prosent sjanse til å overleve - det er jo håp, det, sier han til Dagbladet.no.

Bengt og Kristin opprettet nettsida Vil du hjelpe i jakten på en donor.

- Det har vært utrolig å få alle tilbakemeldingene i gjesteboka. Der er det over 2000 støtteerklæringer, og det har vært med å holde motet oppe, sier han.

- Det er godt å se at folk bryr seg, det har vært til stor hjelp. Ikke minst at folk har reagert på budskapet, og meldt seg som blodgivere og donorer.

Tøff behandling

27-åringen har nå et fornyet håp å komme tilbake til jobb og dagligliv.

- Jeg håper at brikkene som nå faller på plass, er nok til at jeg kan overleve sykdommen. Ønske nummer to er å bli helt frisk igjen.

Men først må han gjennom en svært tøff behandling. Før kroppen hans kan motta ny beinmarg, skal både kreftcellene og hans egen beinmarg utryddes med store doser cellegift.

- Det er egentlig en dødelig dose cellegift. Det blir en lang periode med sterke bivirkninger, og fire til fem uker i isolat.

Bengt Eidem regner med å starte forbehandlingen til transplantasjonsprosessen på onsdag.

• Bengts hjemmeside

• - Ingenting skal knekke meg