Dobbeltdrapet i Lørenskog

- En fantastisk mor

Venninner av den drapstiltalte kvinnen stiller seg helt uforstående til drapet på sønnene.

BLE DREPT HJEMME: De to guttene på 1 og 7 år ble funnet drept i morens hjem på Finstadjordet i Lørenskog 19. juli i fjor. Foto: Annika Byrde / NTB
BLE DREPT HJEMME: De to guttene på 1 og 7 år ble funnet drept i morens hjem på Finstadjordet i Lørenskog 19. juli i fjor. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Venninner av den drapstiltalte tobarnsmoren i 30-åra gir henne de beste skussmål når det gjelder forholdet til de to sønnene.

- Hun var en fantastisk mor. Hun gjorde alt for dem; uansett hva som ble kastet i hennes retning, var det viktig at ungene smilte og hadde det fint, forteller en.

- Jeg har opplevd [tiltalte] som et av de sterkeste menneskene jeg kjenner. Jeg vet det har vært mye opp og ned, men hun er ei ordentlig god jente og en skikkelig omsorgsperson, sier en annen.

Merket ingenting

Begge venninnene forteller at de hadde jevnlige og lange telefonsamtaler på opptil flere timer med tobarnsmoren - inntil bare få dager før hun ifølge tiltalen kvalte barna på 1 og 7 år og prøvde å ta livet av seg selv.

- Jeg syntes hun kanskje hørtes sliten ut, så jeg sa «Pass på deg selv, da», forteller den førstnevnte venninna - mens andre sier de ikke merket noe spesielt ved henne.

Hun og flere andre forteller at tobarnsmoren var preget av nettopp å ha blitt skilt og flyttet for seg selv. Men ingen kunne forestille seg at hun skulle begå handlingene hun er tiltalt for.

DOBBELTDRAP: Det var den 19. juli i 2020 at redningsetatene rykket ut til en brannalarm i en bolig i Lørenskog. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Det er helt, helt uforståelig, sier ei annen venninne.

Trodde eksmannen sto bak

Denne venninnas første innskytelse var at eksmannen måtte ha utført drapene. Under sin forklaring mandag fortalte den tiltalte kvinnen at livet hennes var preget av en svært vanskelig forhold til ham, både før og etter skilsmissen.

Den tiltalte kvinnen forklarte mandag at hun først og fremst ønsket å ta livet av seg selv, men måtte ta barna med seg i døden fordi ingen andre kunne ta seg av dem - først og fremst ikke eksmannen og hans nye kjæreste.

Barnefaren ble først pågrepet og siktet for drapene, men ble sjekket ut av saken etter at politiet blant annet fant fire avskjedsbrev hjemme hos ekskona.

MOTPARTER: T.v. aktor Ane Evang, t.h. forsvarer Gunhild Lærum, i rettssalen i Lillestrøm. Foto: Berit Roald / NTB
MOTPARTER: T.v. aktor Ane Evang, t.h. forsvarer Gunhild Lærum, i rettssalen i Lillestrøm. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Begge venninnene har et negativt inntrykk av eksmannen, på grunn av hva de har hørt om ham gjennom samtalene, og gir ham skylden for bekymringene den tiltalte kvinnen hadde i tida før drapene.

Venner av eksmannen og barnefaren har imidlertid et helt annet bilde av ham.

- Sett utenfra har han vært den optimale pappa, sier mannens arbeidsgiver og nære venn.

Kjenner seg ikke igjen

Arbeidsgiveren kjenner seg ikke igjen i de negative beskrivelsene av vennen.

- Jeg har gått igjennom samlivsbrudd selv og vet det var tøft for [barnefaren]. Men hvis du snakker om at han skal ha vært oppfarende og aggressiv - overhodet ikke.

En annen venn av mannen sier han har vært en viktig person i livet hans.

- Han er en man kan søke fortrolighet hos og gå til for å få råd, sier han.

Den tiltalte kvinnen har vært innlagt på psykiatrisk sykehus helt siden drapene, men er kjent strafferettslig tilregnelig av de to rettsoppnevnte sakkyndige, som seinere i dag skal forklare seg.

Hun erkjenner de faktiske forhold, men sier hun ikke husker noe av drapshandlingene. Derfor er spørsmålet om straffskyld fremdeles ubesvart.

I en tidligere versjon av artikkelen sto det «alle venninnene». Dette er nå endret til «begge venninnene».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer