En far er født

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bølgen av norske pappabok-utgivelser ser ikke ut til å ta slutt.

Siden begynnelsen av 1990-tallet har en rekke av landets skriveføre menn, øst av egne tabber og meritter som fedre. Blant de nyeste titlene på markedet finner vi Lars-Ludvig Røeds refleksjonstunge «Pappaboka» (2009), som er en sammenslåing av to tidligere pappabøker og Klaus Sonstads «Far på ferde» (2008) – basert på hans personlige pappaspalte i Adresseavisen. På den mer humoristiske siden havner Finn Bjelkes «Pappa for første gang»(2002) og Per Asbjørn Risnes matnyttige «Verdens beste pappa» (2003).

Det var tv-kjendis Alf Tande-Petersen som satte standard for pappabøkenes noe sleivete tone med sin «Det ble en gutt» i 1992. I smårølpete stil beskriver han den usikre og klumsete førstegangsfaren, og sine mange forsøk på å imøtekomme de nye kravene som ble stilt til fedre.

På dette tidspunktet var den moderne farsrollen fremdeles i støpeformen, og i flere avsnitt – blant annet det om fars behov for et yrkesliv – merker vi at det har gått nesten tjue år siden utgivelsesdatoen. Dagens pappabok-skribenter er langt fra like klønete, og de fleste har sluttet å spy når de skifter bleier. Likevel preger vitsene fremdeles sjangeren, og av en eller annen grunn brukes det langt større plass på gulp, spy og bæsj enn i de såkalte «mammabøkene».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer