- En får ikke lån med midlertidig ansettelse

Statsråd-Anniken langer ut mot Venstre-Trines forslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt møtte Venstre-leder Trine Skei Grande til debatt om arbeidsliv i Dagbladets valgbod tirsdag.

- Det kommer til å bli flyttet makt fra arbeidstaker til arbeidsgiverne med en borgerlig regjering, advarer Huitfeldt.

- LO er et parti På spørsmål om hvorfor Venstre har fått stempelet som det partiet som er mest fiendtlig innstilt til fagbevegelsen, sier Venstre-lederen følgende:
 
- Det er logisk at LO kaller oss det. LO er en ren partiorganisasjon i valgkampen. Vi har stått for de samme endringene i åtte år. De handler blant annet om å styrke trepartssamarbeidet og styrke arbeidsmilljøloven. Det siste må vi gjøre ved å endre loven der hvor den ikke er fleksibel nok, sier Grande og utdyper:

- I dag, hvis en arbeidstaker ønsker å jobbe mer fleksibelt, som for eksempel å jobbe litt etter legging av unger, da bryter vedkommende arbeidsmiljøloven. Jeg møter mange lokale fagforeningsledere som ønsker mer fleksible turnuser.

Fleksible ordninger Huitfeldt mener Grande tar feil og viser til at om det finne en lokal avtale om det, så vil arbeidstakerne har mer fleksible ordninger.

- Men her er vi i kjernen av uenigheten mellom Ap og Venstre. Det er mulig å gjøre det, om det finnes en lokal avtale om det. Men forskjellen er at vi ikke ønsker at arbeidsgiver skal kunne pålegge arbeidstaker å gjøre det, sier Huitfeldt og legger til:

- Det har aldri vært så mange unntak fra arbeidsmiljøloven. Men det skjer i lokale forhandlinger.

- Får ikke lån Trine Skei Grande og Venstre vil sammen med Høyre gjøre endringer i bruken av midlertidige.

- Regjeringen beskytter all midlertidighet blant journalister og offentlig ansatte. Mens når det gjelder korte midlertidige kontrakter, som gir mulighet til å prøve seg for unge mennesker, er man ikke villig til å gå inn for det.

- Her ligger Venstre langt til Høyre i norsk politikk. Det er ikke slik at flere kommer inn i arbeidslivet fordi man åpner opp for mer midlertidighet. Det som skjer er at det blir flere med usikre jobber, sier Hutifeldt:

- Jeg ønsker meg at faste ansettelser skal være normen. Det er ingenting som tyder på at man får flere sysselsatt med mer midlertidighet. I Sverige har de mer midlertidighet. Der rammes de brutalt. Der er det blitt verre, sier Huitfeldt og legger til:

- En får ikke lån med midlertidig ansettelse.

Flere muligheter Grande mener flere muligheter for kortere mildertidige ansettelsesforhold vil få flere inn i ordnede forhold.

- Det er veldig stor forskjell på dem som er innenfor, og dem som er utenfor. Folk blir gående på IA (inkluderende arbeidsliv) i årevis, svarte Grande.