En fare for Israel

Ikke ønsket i Jerusalem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DERES LIVS MARERITT er ikke over ennå. Etter et to måneders ufrivillig opphold på hotell i utkanten av den jordanske hovedstaden Amman, er noen av medlemmene av den amerikansk-palestinske Jabbarin-familien nå tilbake i Jerusalem. På nåde. Foreldrene (mine husverter), Hanna og Abed Jabbarin, er begge født i Jerusalem, men har bodd flere tiår i USA der de har jobbet og slitt og spart for å bygge sin pensjonsforsikring - et boligbygg i fødebyen. For ni måneder siden solgte de alt de eide i USA, tok med seg de yngste barna og flyttet tilbake til Jerusalem. Der håpet de at de ville få være i fred, så lenge de fulgte israelske lover og regler i byen som Israel okkuperte i 1967. De håpet også at de etterhvert skulle få tilbake ID-kortene sine som gir dem rett til permanent oppholdstillatelse i Jerusalem og Israel. Barna begynte på skolen, de kom i orden i huset, og etter tre måneder reiste de ut av landet for å fornye visaene sine, slik de må for å oppholde seg lovlig i Israel og de okkuperte områdene. Det gikk greit de to første gangene. Men den tredje gangen da de kom landeveien over grensestasjonen på Vestbredden ble de nektet innreise. De dro tilbake til Amman. «Dere er en fare for Israel», sa de ifølge Hanna Jabbarin på flyplassen da familien neste gang forsøkte lykken luftveien. Hvorfor, skal de ikke ha fått vite. De ble satt på første fly tilbake til Amman. «Å være født i Jerusalem er vår største feil», sier Hanna hjemme i leiligheten i al-Tor på Oljeberget, der hun er på lånt tid.

JABBARIN-FAMILIEN GIKK lovens vei for å få komme tilbake. I en høring i en israelsk domstol la dommeren vekt på at Jabbarin-familien er lovlydige folk og at Hanna og barna derfor skulle få lov til å slippe inn i 45 dager slik at barna kunne få fullført skoleåret. Nå blir det sommerskole fordi de gikk glipp av to måneders undervisning og sine avsluttende eksamener. Ektemannen Abed fikk ikke komme inn i det hele tatt, fordi israelske myndigheter mener det dermed er mindre fare for at Hanna blir værende, alene med barna, er familiens tolkning. For de 45 dagene må de betale et depositum på 45 000 shekel (63 000 kroner) som de er lovet refundert når de reiser. Tre av familiens slektninger har skrevet under på at de står ansvarlige dersom Hanna og barna ikke forlater Israel når de skal. Akkurat hva det innebærer, er uklart.

DERETTER må de være ute av landet i fem år før de kan få komme tilbake. Men ikke for godt. De kan få komme på ferie, men så må de reise ut igjen. De skal ikke få bo her. Fordi de har statsborgerskap i et annet land mister de automatisk retten til permanent opphold i Jerusalem og Israel. Dette gjelder ikke israelske jøder, som kan ha dobbelt statsborgerskap. Israelske myndigheter har siden 1967 fratatt oppholdstillatelsen til 6500 palestinske innbyggere i Øst-Jerusalem, ifølge forskningsinstituttet PASSIA. I samme periode har rundt 200 000 jødiske nybyggere flyttet inn. Israels mål er å være en demokratisk stat for jøder, alle som vil komme. Men ikke folk som Jabbarin-familien, selv om de er aldri så innfødte. For de er en demografisk fare for Israel.