Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En fare for rettssikkerheten

De lange behandlingstidene fører til at respekten og tilliten til rettsapparatet svekkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle er enige om at det må gå kortest mulig tid fra en forbrytelse skjer, til straffen kan sones. Det er viktig for å forebygge kriminalitet, og det er viktig for rettsfølelsen i samfunnet. Politikernes manglende evne til helhetlig planlegging er nå i ferd med å undergrave alt dette. # I de siste årene har politiet fått store ekstraressurser. Det har ført til at politiet har etterforsket, oppklart og påtalt flere saker, og isolert sett er jo det gledelig. Problemet er at når bare ett ledd i straffesakskjeden styrkes, oppstår det flaskehalser i de neste. For verken domstoler eller fengselsvesen har fått et tilsvarende løft. Mens politiets bemanning har vokst med over 40 prosent de siste ti årene, har landets by- og herredsretter fått fattige 4 prosent flere ansatte. Det finnes heller ikke flere fengselsplasser i dag enn for ti år siden. Dette til tross for at antallet straffesaker har økt med 40 prosent i denne perioden, og til tross for at sakene er blitt betydelig tyngre og mer omfattende.

Skremmebilde

I praksis innebærer dette at sakene hoper seg opp. Og jo flere saker vi får «på lager», jo lengre tid tar det å behandle dem. Dette er en ond sirkel. I Oslo byrett, der mengden av straffesaker har økt dobbelt så mye som på landsbasis, går det i gjennomsnitt 170 dager før en straffesak kommer opp for retten. Om tre år vil behandlingstiden bli 250 dager, hvis ressurssituasjonen ikke bedres. Legger man så til de 230 dagene før ankesaken kommer opp for lagmannsretten, og de 150- 200 det nå tar fra dommen er rettskraftig til soningen kan starte, får vi et skremmende bilde på hvor fjernt målet om rask reaksjonstid er.

Lagerplass

De lange behandlingstidene fører til at respekten og tilliten til rettsapparatet svekkes: Kriminelle begår ny kriminalitet mens de venter på rettskraftig dom og soning. Både den allmennpreventive og den individualpreventive effekten smuldrer bort. Ofrene for kriminelle handlinger opplever ventetiden som en stor belastning. De som skal vitne i en rettssak flere år etter at forbrytelsen fant sted, kan få vansker med å huske viktige detaljer. Problemet med å finne fram til tiltalte og vitner øker, og bidrar til å forlenge behandlingstidene ytterligere. Også utmålingen av straff påvirkes. I tillegg kommer det alvorlige problemet med lange varetektstider, som forsterkes når domstolene blir lagerplass for ubehandlede saker. Dertil fører ressursmangelen i fengslene til at mange varetektsfanger utsettes for unødvendig isolasjon. For dette har Norge fått skarp kritikk fra internasjonale organer.

Samlet plan

- Når politiet får økte bevilgninger, må det følges opp med merbevilgninger til domstoler og fengselsvesen, uttalte lederen for justiskomiteen, Kristin Krohn Devold, allerede i 1997. I den senere tid har vi fått flere offentlige utredninger som nettopp fokuserer på behovet for å se hele straffesakskjeden i sammenheng. Men foreløpig har verken politikere eller departement hatt evne eller vilje til å omsette ord i handling. Fortsatt er det slik at domstoler arver antikvert datautstyr fra politiet. Derfor er det også langt fram før datamaskinene til politiet, domstoler og kriminalomsorg kan snakke sammen. Fortsatt mister vi hvert år en fjerdedel av alle saksbehandlere, fordi lønnen i domstolene er så dårlig. Fortsatt tvinger budsjettsituasjonen oss til å utsette investeringer og tiltak som kunne effektivisert driften og bedret servicen overfor det publikum vi er satt til å betjene. Og sist, men ikke minst, mangler vi fortsatt midler til å ansette menneskelige ressurser som kan snu den katastrofale utviklingen vi er inne i.

Det er på høy tid at våre ansvarlige politikere legger fram en samlet plan for hele straffesakskjeden, med en klar strategi for hvordan målet om rask reaksjonstid kan innfris. I motsatt fall kan den ensidige satsingen på politiet faktisk gjøre det norske rettssamfunnet en stor bjørnetjeneste.

Hele Norges coronakart