Trump

- En faretruende utvikling for Trump

Nyheten om at Donald Trumps advokat Michael Cohen har tilstått å ha brutt valgkamploven, er dårlig nytt for Donald Trump, mener eksperter.

DETTE SKJER NÅ: Ekspert på amerikansk politikk, postdoktor Hilmar Mjelde, forteller hvorfor Trump ikke kommer til å lide noen konsekvenser etter de siste skandalene som har rammet ham. Video: Ingrid Cogorno Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tirsdag ble en dårlig dag for Donald Trump. Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort ble kjent skyldig i åtte av 18 tiltalepunkter i rettssaken mot ham, og omtrent samtidig ble det kjent at Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, erklærte seg skyldig i svindel og ulovlig valgkampfinansiering.

Det mest oppsiktsvekkende med Cohens tilståelse var at han indirekte hevdet av utbetalingene av såkalte hysjpenger til Stormy Daniels og Karen McDougal var «i samarbeid med, og i regi av» Donald Trump.

Etter det siste døgns avsløringer, er det ikke mye vennskap igjen å spore i Trumps uttalelser om sin tidligere toppadvokat.

- Om noen ser etter en god advokat, vil jeg sterkt fraråde å benytte seg av tjenestene til Cohen! skriver USAs president Donald Trump på Twitter i onsdag ettermiddag.

Trump hevder imidlertid at det Cohen har sagt seg skyldig i, ikke er ulovlig.

- Michael Cohen har sagt seg skyldig i to tilfeller av valgkampfinansieringsbrudd som ikke er en forbrytelse. President Obama hadde et stort brudd på valgkampfinansieringen, og det ordnet man lett opp i, skriver Trump videre.

- Riksrett vil definere mellomvalget

De to sakene, og spesielt tilståelsen til Cohen, vil føre til at presset om riksrett kommer til å øke mot president Donald Trump fram mot mellomvalget i november, mener flere eksperter.

- Jeg tror riksrett rett og slett kommer til å definere mellomvalget. Det er uunngåelig nå at Demokratene med rette kan ta opp spørsmålet, sier den republikanske politiske strategen og Trump-kritikeren Rob Strutzman til The New York Times.

Republikanske kilder Politico har vært i kontakt med mener Trump vil stå overfor riksrett dersom demokratenes Nancy Pelosi blir flertallsleder etter valget i høst.

I TRØBBEL: Dommen mot Paul Manafort og tilståelsen til Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, gjør at flere nå tror at sannsynligheten for at demokratene vil stille Trump for riksrett er større. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB scanpix
I TRØBBEL: Dommen mot Paul Manafort og tilståelsen til Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, gjør at flere nå tror at sannsynligheten for at demokratene vil stille Trump for riksrett er større. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB scanpix Vis mer

Det kreves nemlig simpelt flertall i Representantenes hus for å stille presidenten for riksrett. I Senatet kreves det derimot to tredels flertall for å få presidenten dømt.

Are Tågvold Flåten, redaktør i AmerikanskPolitikk.no, er ikke så sikker på at demokratene faktisk komme til å gå for riksrett.

- Det finnes elementer i det demokratiske partiet som ønsker å gjøre det. De mener de har det de trenger for riksrett. Men foreløpig så er det en sak som splitter deler av partiet. Selv om noen ønsker å gjøre det, så ønsker ikke lederskapet det. De ser ikke det som noen farbar vei for partiet. Frykten er at man kan gå for langt om man ønsker å fjerne ham på den måten, framfor å la velgerne si sitt, sier Flaten til Dagbladet.

- Trump er rekordpopulær i partiet

TALTE: Mens Trumps tidligere allierte har sitt å stri med i domstolene, holdt presidenten tale i West Virginia. Men han nevnte verken Manafort eller Cohen. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer

Noe som fint illustreres ved uttalelsen fra demokratenes mindretallsleder, Nancy Pelosi. Hun nevner ikke order riksrett.

- Cohens innrømmelse av å ha betalt hundretusener av dollar i hysj-penger «på ordre fra kandidaten» for å påvirke 2016-valget, viser at presidentens påstander om at han ikke kjente til dette, slett ikke stemmer. Dette gjør ham enda mer utsatt juridisk sett, sier Pelosi.

Hilde Restad, førsteamanuensis ved Høyskolen Bjørknes, sier til Dagbladet at presedensen burde tilsi at Trump blir stilt for riksrett, da han «har gjort mye mer enn Clinton» som ble stilt for riksrett.

- I ethvert annet presidentskap så hadde dette ført til at presidenten hadde trukket seg eller blitt stilt for riksrett. Men vi lever i en annen verden nå, sier Restad.

Flaten sier at stemningen må snu dersom det skal bli snakk om riksrett.

- Da må Trumps popularitet falle som en stein. Han er fremdeles rekordpopulær i det republikanske partiet. Partiet er Trumps, så det er mye som må snu, sier Flaten.

- I en normal verden er det kjempealvorlig

Restad mener at det ikke ser ut til at det er noe som rokker ved Trumps standing i det republikanske partiet.

- Det stemmer helt fram til de blir straffa ved valg. Vi har sett at det som motiverer republikanerne ikke er lovbrudd og moral, det er gjenvalg, sier Restad.

Hun mener at Cohen «så absolutt» drar med seg Trump, når han sier han har brutt valgkampfinansieringsloven.

- Det er enda mer bevis for at Donald Trump, vil jeg tro, er på vei mot riksrett, hvis man får demokratisk overtakelse, sier Restad.

På spørsmål om hvor alvorlig sakene er for Trump, svarer Restad:

- Det spørs hvordan verden man lever i. I en normal verden er det kjempealvorlig. Det er flere og flere bevis for at han har vært korrupt.

Flaten i AmerikanskPolitikk.no omtaler Manafort-dommen som «en solid ripe i lakken» som underbygger Muellers etterforskning. Om det ikke direkte impliserer Trump i noe som strider med loven, så sier det noe om presidentens omgangskrets, mener Flaten.

- Det er utrolig at lederen av Trumps valgkampanje i en helt avgjørende fase for å bli republikanernes presidentkandidat, faktisk er funnet skyldig i det han har gjort. Det sier noe om hva slags folk Trump har knyttet til seg, gitt ansvar og løftet fram, sier Flaten.

- Ingen måte å spinne det på

Når det gjelder tilståelsen til Trumps tidligere advokat Michael Cohen, så mener Trumps nåværende advokat, Rudy Giuliani, det ikke er noen anklager om at Trump har gjort noe galt i siktelsene mot Cohen, noe Cohens advokat Lenny Davis tilbakeviser.

- I dag sto han fram og vitnet under ed at Donald Trump ba ham bryte loven ved å betale de to kvinnene, med det formål å påvirke valget. Hvis disse utbetalingen er et lovbrudd for Michael Cohen, hvorfor er de ikke det for Donald Trump? spør Davis, ifølge ABC News.

Til «Good Morning America» sier Davis at ting Cohen vet, og har vært vitne til, vil være av interesse for spesialetterforsker Mueller.

Riktignok går ikke påtalemyndigheten så langt at den for åpen rett rettet pekefingeren mot Trump. I stedet uttalte påtalemyndigheten at Cohen handlet «i samarbeid med en kandidat eller en kampanje for et føderalt kontor med det formål å påvirke valget».

Flaten peker på at det at en av Trumps egne undersåtter, Cohen, snakker ut så direkte er en stor og viktig utvikling i saken.

- Det er en faretruende utvikling for Trump, og det er ingen måte å spinne det på, sier Flaten, som også spør seg om Cohen har flere bevis for sine påstander.

- Trump og co. har prøvd å diskreditere Cohen, men hvis han faktisk har tatt opp ting på telefonen, så forundrer det meg om han ikke har mer enn det lille klippet vi har hørt, sier Flaten.

Han sikter da til opptaket CNN sendte i juli, der med kan høre Trump og Cohen snakke om å kjøpe rettigheter til Playboy-modellen Karen McDougals historie, som hun en måned tidligere hadde solgt til National Enquirer for 150 000 dollar.

LYDOPPTAK: CNN sendte hemmelig lydopptak der Trump diskuterer å kjøpe rettighetene til Playboy-modellens historie. Video: CNN Vis mer

Tabloidavisa beholdt saken for seg selv, og unngikk at den ble offentliggjort. Leder for avisas eier, American Media, er en venn av Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer