En farlig minister

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Forsvarsminister Kristin Krohn Devold er irritert på norske medier som ikke i større grad framhever den humanitære innsatsen de norske styrkene i Irak utfører til beste for den irakiske befolkningen. Uten ytterligere argumenter avviser hun at de norske styrkene er en del av den amerikansk-britiske okkupasjonsstyrken i landet. Hun sier også at de norske soldatene ikke befinner seg i krig når de blir skutt på mens de utfører sine humanitære oppdrag, men er i en «krigsliknende tilstand».
  • Hver for seg og til sammen er denne rekken av uttalelser fra forsvarsministeren både sterkt beklagelig og svært avslørende. Sannheten er at norske medier har formidlet svært mye om den humanitære innsatsen de norske styrkene har utført. Sannheten er videre at denne innsatsen er svært beskjeden, styrkens størrelse og kostnadene ved å ha den i Irak tatt i betraktning. Årsaken henger nøye sammen med de to andre punktene der forsvarsministeren forsøker å mane bort ubehagelige kjensgjerninger.
  • Regjeringen Bondevik og dens fagminister Krohn Devold ville være blant de aller første som rykket inn i Irak etter den amerikansk-britiske invasjonsstyrken. Regjeringen var villig til å gjøre dette på grunnlag av en slags avtale med britiske myndigheter om at de norske soldatene ikke var en del av okkupasjonsstyrken. Denne manøveren viste seg unødvendig da FNs sikkerhetsråd vedtok et slags mandat for en stabiliseringsstyrke. Dette mandatet er siden forsterket. Problemet er bare at det ikke er organisert en stabiliseringsstyrke i henhold til dette mandatet. FN er bombet ut av Irak og har ingen representant der etter at brasilianske Sergio Viero de Mello ble drept i de pågående krigshandlingene. Følgelig finnes det bare en okkupasjonsstyrke i landet, og de norske soldatene står under direkte kommando av de britiske styrkene.
  • Det er absurd, og potensielt farlig for de norske soldatene som befinner seg i Irak, når deres sivile øverstkommanderende, forsvarsminister Krohn Devold, avviser at de deltar i den krigen som de amerikanske generalene for lengst har erkjent offentlig fortsatt foregår i Irak. Det er hun som faller dem i ryggen, ikke mediene.