Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En farlig og lukket kultur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • 11. juni, i dag, for 25 år siden falt dommen i Oslo byrett som felte Dagbladet i den såkalte Gro-saken. Utgangspunktet var en artikkel i tidsskriftet Nordisk psykologi som beskrev et oppsiktsvekkende behandlingsregime for den autistiske jenta «Gro». Dette ble starten på avisas opprør mot og oppgjør med atferdsterapiens hvitvasking av det vi mente var lovløse overgrep. Fagartikkelen var skrevet av universitetslektor i psykologi Arne Brekstad og hans elev, student Willy-Tore Mørch. Mørch ble først funnet skyldig i umenneskelig behandling av «Gro», men frifunnet i lagmannsretten, mens Dagbladet, ved journalistene Arne Skouen og Gerd Benneche, som beskrev den systematiske bruken av tvangstiltak som tortur, tapte for Brekstad i injuriesøksmålet. Seinere har vi erfart at våre synspunkt har vunnet fram også hos lovgiverne.
  • I dag står psykolog Jens E. Skår tiltalt for å ha veiledet personalet ved Rogaland psykiatriske sykehus i atferdsanalytiske metoder overfor psykisk utviklingshemmede på en måte som Helsetilsynet finner så grov at de har gått til politianmeldelse av Skår og fratatt ham psykologlisensen. En av Helsetilsynets sakkyndige i saken er Willy-Tore Mørch, nå professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø. I et debattinnlegg i Dagbladet i går poengterer Mørch at atferdsanalytiske begreper må gjøres til gjenstand for noe han kaller en klokskapsvurdering som setter kravene til metodens lovlighet og forskningsmessig dokumentasjon foran Arne Brekstads konsekvensetikk om at «virkningene helliger midlet».
  • Dermed ønsker vi professor Mørch velkommen til en form for prinsipiell tenkning omkring behandlingen av psykisk utviklingshemmede som både var og er selve drivkraften bak vår journalistikk når deres rettigheter er truet. Særlig setter vi pris på Mørchs advarsel mot at lovverket skyves til side av en lukket krets frelste terapeuter. Det var vår anklage i Gro-saken, en anklage som ble gjentatt før Stortinget strammet til den nye tvangsparagrafen i sosialtjenesteloven. Det er den samme anklagen Sandnes tingrett nå skal ta stilling til i en domsslutning av meget stor betydning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media