-  En farlig serieforbryter

Politiet mener «Lommemannen» er mye farligere enn først antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere år har politiet jaktet på «Lommemannen». De fleste har trodd at den ettersøkte mannen «bare» har antastet og lurt små gutter til å beføle seg.

Nå bekrefter politiet for første gang at de jakter på en farlig seksuell serieforbryter som grovt har misbrukt små gutter fra seks til 12 år seksuelt.

- Av hensyn til de mange ofrene ønsker jeg ikke offentlig å fortelle i detalj om «Lommemannens» overgrep. Han er en farlig seksuell serieforbryter. Jeg kan bekrefte at overgrepene kan sidestilles med voldtekt, sier Arne Jørgen Olafsen, politimester i Follo til Dagbladet.


Se flere bilder av «Lommemannen» her

Lovens strengeste straff

«Lommemannen» risikerer mange års fengsel når han blir tatt. Serievoldtekter og grove seksuelle overgrep har lovens strengeste straff - 21 års fengsel - som strafferamme.

Internt i politiet har etterforskningen av «Lommemannen» blitt karakterisert som en skandale. Ingen - utenom de som har etterforsket saken - har forstått hvor alvorlige overgrep de små guttene har blitt utsatt for.

-  Dessverre har mange i politiet og ellers i samfunnet ikke forstått hvor alvorlig denne saken er. Overgrepene mot ofrene er uhyrlige seksuelle overgrep, sier politimester Arne Jørgen Olafsen.

FARLIG FORBRYTER: Politiet intensiverer jakten på «Lommemannen». Foto: POLITIET/ SCANPIX
FARLIG FORBRYTER: Politiet intensiverer jakten på «Lommemannen». Foto: POLITIET/ SCANPIX Vis mer

Mange har oppfattet «Lommemannen» som en stakkarslig blotter, og en forvirret mann som har forledet små gutter til å beføle seg.

-  Det har tatt tid før vi i politiet har sette sammenhengen og alvoret i overgrepene. Nå skal vi bruke de ressurser som er nødvendig for å pågripe «Lommemannen», sier Olafsen.

DNA-bevis

Politiet har sikret DNA-bevis ved fire av overgrepene mot små gutter. Konklusjonen fra Rettsmedisinsk Institutt er krystallklar. Overgrepene er begått av en og samme mann.

Politiet har søkt i DNA-registeret i Norge, i Europa og USA uten å finne lik DNA.

-  Vi jakter på en mann. Han har per dags dato forgrepet seg seksuelt på minst 120 små gutter. Etterforskningen viser at «Lommemannen» har reist Norge rundt og misbrukt små gutter seksuelt. Han har begått seksuelle overgrep i 17 forskjellige politidistrikt - fra Trondheim i nord og sørover.

Politimester Olafsen vedgår overfor Dagbladet at det grunn til å frykte at det er store mørketall.

-  Vi vet ikke hvor mange som ikke har anmeldt overgrepene. Men det er all grunn til å anta at det er store mørketall i denne saken, sier politimester Olafsen.

Ikke prioritert

Overfor Dagbladet innrømmer politimesteren at politiet ikke har vært flinke nok i etterforskningen.

-  Tradisjonelt har ikke norsk politi vært flinke til å håndtere forbrytelser som skjer i forskjellige politidistrikt, sier han.

-  Det er også et faktum at blottersaker har hatt lav status internt i politiet, og ikke har blitt prioritert etterforsket. Derfor er det viktig at folk får vite at «Lommemannen» ikke er en sak om befølinger og blotting, men alvorlige og grove seksuelle overgrep, sier politimester Olafsen.

Ber om hjelp

Politioverbetjent Håvard Aksnes i Kripos leder etterforskningsgruppa som jakter på «Lommemannen». Aksnes mener «Lommemannen» er farlig.

-  I gitte situasjoner kan han absolutt være farlig, sier Aksnes.Politimesteren ber nå om at publikum som kan ha sett noe, politifolk som har mottatt anmeldelser og andre som kjenner saker som kan knyttes til overgrep mot små gutter tar kontakt med politiet i Follo.

Egen nettside

-  Vi har en egen etterforskningsgruppe som jobber med overgrep begått av «Lommemannen». De som har opplysninger om «Lommemannen» må kontakte oss. De kan ringe politiet i Follo på telefon 64 85 16 00, eller ta kontakt med nærmeste politimyndighet, sier Olafsen.

Politiet har også laget en egen nettside - www.lommemannen-kripos.no hvor detaljer, tegninger, video og annen informasjon om «Lommemannen».