Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En farlig situasjon som eskalerer

Leder av forsvars- og utenrikskomiteen Anniken Huitfeldt (Ap) frykter ISIL kan blusse opp igjen og advarer mot Donald Trumps ordbruk.

I dag var store folkemengder samlet i iranske gater for å ta avskjed med generalen Qasem Soleimani som ble gravlagt i byen Ahvaz.

I løpet av timene etter gravferden til den mektige generalen som ble likvidert av USA, har nyhetene kommet tett fra både Iran og Irak:

  • Det irakiske parlamentet har vedtatt å kaste ut utenlandske styrker fra landet. Vedtaket er ikke endelig før statsminister Adel Abdul Mahdi signerer, men det var Mahdi selv som skrev lovforslaget og det er ventet at det er en formalitet at det blir iverksatt.
  • Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kaller inn til hastemøte mandag i forsvarsalliansen med bakgrunn i utviklingen i Midtøsten.
  • Iransk statlig fjernsyn sendte i kveld en erklæring fra president Hassan Rouhanis administrasjon der det blir gjort klart at Iran fra nå av ikke vil overholde atomavtalens grenser for anriking og lagring av uran.

- Farlig

Anniken Huitfeldt er leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité og ser med bekymring på utviklingen bare de siste timene. Iraks utkastelse av utenlandske styrker kan også påvirke de 70 norske soldatene i landet.

BEKYMRET: Leder Anniken Huitfeldt (Ap) i Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BEKYMRET: Leder Anniken Huitfeldt (Ap) i Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det er en farlig situasjon som eskalerer. Det ser vi med våre egne øyne. Vi er i Irak etter invitasjon fra irakiske myndigheter, det som er viktig er at vi har stått sammen i kampen mot ISIL. Det er fortsatt behov for kamp mot terror, sier Huitfeldt, som frykter at konflikten mellom Iran, Irak og USA kan føre til at terrororganisasjonen får oksygen i en periode der den ligger nede i åndenød.

- Vi må bidra til at kampen mot ISIL fortsetter. Det har vært et veldig godt samarbeid med irakiske myndigheter og vært noe av grunnlaget for at vi har klart å kaste ISIL ut, sier Huitfeldt.

- Bør Norge vurdere å trekke ut styrkene med tanke på sikkerhetssituasjonen, uavhengig av om invitasjonen fra irakiske myndigheter blir stående eller ikke?

- Jeg mener det er veldig viktig at vi vurderer sikkerhetssituasjonen hele tiden og samarbeider tett med irakiske myndigheter. Fra norsk side har vi ingen interesse av en konfronterende form for samtaler med irakiske myndigheter, sier Huitfeldt.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier til NTB i kveld at de vil diskutere det norske nærværet i Irak med landets myndigheter.

- Vi har registrert avstemningen i det irakiske parlamentet og vil drøfte med irakiske myndigheter hvilken betydning dette vil få for det norske styrkebidraget. Vi har kontakt om saken med våre partnere i anti-ISIL-koalisjonen. Vi er i Irak på invitasjon fra den irakiske regjeringen, sier Bakke-Jensen til NTB.

ATOMAVTALEN: Bildet er publisert av det iranske atomenergibyrået og viser innsiden av Fordow-anlegget i Qom der uran anrikes. Iran varsler i kveld at de ikke lenger vil overholde begrensningene for anriking som ligger i atomavtalen. Foto: Handout / AFP PHOTO / NTB Scanpix
ATOMAVTALEN: Bildet er publisert av det iranske atomenergibyrået og viser innsiden av Fordow-anlegget i Qom der uran anrikes. Iran varsler i kveld at de ikke lenger vil overholde begrensningene for anriking som ligger i atomavtalen. Foto: Handout / AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer

Tybring-Gjedde: Norge bør innrette seg

Christian Tybring-Gjedde (Frp) sitter i utenriks- og forsvarskomiteen og er nestleder i den utvidede komiteen, der alle partienes gruppeledere er medlem.

- Jeg har lenge vært skeptisk til norsk militært nærvær i Midtøsten. Bekjempelsen av Taliban i Afghanistan var et unntak grunnet angrepet på USA i 2001, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet, med henvisning til Natos artikkel 5, som er artikkelen som sier at et angrep ett Nato-land er et forsvar på alle.

KRITISK: Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener norske styrker bør hentes hjem. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KRITISK: Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener norske styrker bør hentes hjem. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Nå som Irak ikke lenger ønsker vestlig militært nærvær, så er det signaler vi bør lytte til og innrette oss etter. At det eventuelt vil kunne øke Irans innflytelse i regionen og gjøre det enklere for IS å komme tilbake, er tydeligvis en pris Irak er villig til å betale, sier Tybring-Gjedde, som understreker at han støtter våre menn og kvinner i uniform som er i land og at de gjør en utmerket jobb.

Frp-profilen er spent foran morgendagens krisemøte i Nato.

- Nato-møtet i morgen vil kunne være banebrytende for Vestens framtidige nærvær i regionen.

Kritisk til Trumps ordbruk

USAs likvidering av Soleimani kom etter at USAs ambassade i Bagdad ble angrepet gjennom flere dager. I natt norsk tid truet president Donald Trump med å angripe over 50 mål i Iran.

- Iran har ikke vært annet enn problemer i mange år. La dette være en advarsel om at hvis Iran angriper amerikanere eller amerikanske interesser, har vi valgt ut 52 iranske mål, skrev USAs president på Twitter.

52 er et symboltungt tall i konflikten mellom Iran og USA. Det var 52 amerikanere som ble holdt som gisler i Iran fra den iranske revolusjonen i 1979 til 1981.

- Trumps ordbruk har vært sterkt kritisert også i USA med tanke på at det har vært med å eskalere konfliktnivået. Vi har sett både fra iransk og amerikansk side at ordbruken har vært konfronterende og at det bidrar til et økt konfliktnivå, sier Anniken Huitfeldt.

Huitfeldt er som leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité også leder av den utvidede utenriks- og forsvarskomité (DUFK). Der er innkallingene hemmelige og det er normalt referatforbud.

DUFK-møte

Huitfeldt svarer følgende på spørsmål om det vil bli avholdt møte i DUFK med bakgrunn i utviklingen i Midtøsten.

- Det er naturlig at Stortinget informeres og orienteres av regjeringen når det er mulig.

Det er slik det Dagbladet forstår ventet at det vil bli et møte i den utvidede komiteen i løpet av uka, men at det skjer etter Natos hasteinnkalte møte mandag.

Huitfeldt trekker også fram det europeiske og nordiske samarbeidet, spesielt med tanke på EUs rolle i å redde atomavtalen som i kveld ser ut til å ha totalhavarert.

- Vi har forsøkt å redde atomavtalen og det er viktig med et tett samarbeid med andre europeiske land i denne situasjonen. Den svenske utenriksministeren kommer også på besøk til uka, og det er naturlig å holde tett kontakt med våre nordiske venner, sier Huitfeldt.