En fattig grense

Når hjelpen er nær, er nøden ikke langt unna. Stadig flere nordmenn lever på grensen til fattigdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Om et år

er det valg, så det er like godt å stålsette seg. Da dukker den utslåtte alenemoren opp i «Holmgang» igjen med sin hjerteskjærende historie om et liv i forsakelse, og barn som ikke kan dra på leirskole. Marit Solli fra Frelsesarmeen vil bidra med verdighet og skyldfølelse. Politikere vil vekselvis vri seg beskjemmet i stolen og si det er en skam. I et av verdens rikeste land. Så går det fire år og fattigdommen består.

Mens det alltid knytter seg en viss spenning til om skiftende regjeringer vil gi skattelette og billigere sprit, er det ingen usikkerhet om hva som vil skje med fattigdommen. Ingenting. Den øker når det er lavkonjunktur og minker når det er høykonjunktur. Antakelig som utslag av endringer i sysselsettingen. I moderne tid har den vært relativt konstant i Statistisk sentralbyrås ansiktsløse levekårsundersøkelser. Oljeformuen har ikke redusert fattigdommen. At vi nå har 1000 milliarder kroner på bok, gjør den bare vanskeligere å leve med.

Det som endrer

seg, er hvordan samfunnet tar seg av de svakest stilte. Den sittende regjeringen har gjort sjefens hjertesak til sin. Bekjempelsen av fattigdom skulle være et av kriteriene Bondevik-regjeringens suksess kunne måles etter. En nytenkende handlingsplan understreket den politiske viljen. Her skulle det ikke lappes og tråkles, men skreddersys. Det het blant annet:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer