- En feilvurdering

Oslo Høyres leder har fortsatt tillit til Per Ditlev-Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Leder i Oslo Høyre, Michael Tetzschner, sier i dag at Per Ditlev-Simonsen fortsatt har partiets tillit.

- Per Ditlev-Simonsen har fortsatt min tillit. Men jeg har også tillit til at dersom det finnes forhold i gamle saker så vil det blitt ryddet opp i, sier Tetzschner til Dagbladet.no.

Han vil nå avvente dagens høring, og håper fakta kommer på bordet.

Avventer redegjørelse

- Vi registrerer at det skal gis en redegjørelse for gruppelederne i Oslo bystyre. Men jeg har samme holdning som jeg har hatt tidligere, at ordføreren har vår tillit, selv om det er foretatt en feilvurdering for svært mange år siden, sier Michael Tetzschner.

Han ser heller ingen grunn til at Oslo-ordføreren skal trekke seg fra valgkampen.

- Om det ikke foreligger noe her utover det som er langt tilbake i tid, så er er Per Ditlev-Simonsen velkommen til å utøve vanlige medlemsaktiviteter. Nå er ikke han på valg til høsten, og er dermed ikke veldig aktiv i vårt valgkamp-program. Men han har noen oppgaver, sier Tetzschner.

Han er dermed på kollisjonskurs med sin egen partileder, Erna Solberg, som tidlig var ute og mente at Oslo-ordføreren burde trekke seg fra årets valgkamp.

FEILVURDERING: Kaller leder i Oslo Høyre, Michael Tetzschner, Per Ditlev-Simonsens sveitsiske konto-krumsping. Foto: FRANK KARLSEN
FEILVURDERING: Kaller leder i Oslo Høyre, Michael Tetzschner, Per Ditlev-Simonsens sveitsiske konto-krumsping. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

Oslos ordførerkandidat, Fabian Stang, er på linje med partilederen og mener det er lurt av ordføreren å overlate valgkampen til Erling Lae og han selv.

- Belastning for partiet

- Hvor skadelig kan denne saken bli for Høyre i valgkampen?

- Det er en belastning. Samtidig har jeg merket meg at når andre partis tillitsmenn har vært ute i stormkast, så har velgerne i stor grad vært i stand til å vurdere hva som er parti og politikk, og hva som er person, sier Tetzschner.

I en kort pressemelding på Oslo Høyres hjemmesider heter det at «Oslo Høyre er glad for at Per Ditlev Simonsen er åpen om disse forholdene, til tross for at de ligger et stykke tilbake i tid og fra tiden før han stilte til valg som Høyres ordførerkandidat.»

Og videre: «Videre anser Oslo Høyre dette for å være en sak mellom Ditlev-Simonsen og skattemyndighetene.»

Offentlig privatsak

- Per Ditlev-Simonsen er vår ordfører og det vil ikke være opp til partiet å ta stilling til denne saken. Dette er hans private anliggende, sier Tetzschner til Aftenposten.no.

- En feilvurdering

- Mener du at dette er en privatsak?

- Det er selvsagt en sak mellom Ditlev-Simonsen og skattemyndighetene. Men det skal være skjerpede krav til offentlige personer, og i så måte er det ikke en privatsak. Nå må det undersøkes om det er pågående forhold som er straffare, eller om saken er foreldet, sier Tetzschner til Dagbladet.no.

Per Ditlev-Simonsen satt som forsvarsminister i Jan P. Syses regjering i 1989-1990.

Dersom det stemmer at Ditlev-Simonsens sveitsiske bankkonto ble avviklet i 1994-1995 kan det bety at han hadde disse kontoene mens han var statsråd.

Kaci Kullman Five var handelsminister samtidig, men ønsker ikke å uttale seg om saken.

- Jeg har ingen kommentarer overhodet, sier Kullman Five til Dagbladet.no.

I HARDT VÆR:</B> Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen må svare for sine bankforbindelser i Sveits seinere i dag.