LAKSEOPPDRETT: Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Makerts skremte aksjonærene i laksoppdretterne. Foto: Iván Kverme
 /&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">Finansavisen</span>
LAKSEOPPDRETT: Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Makerts skremte aksjonærene i laksoppdretterne. Foto: Iván Kverme / FinansavisenVis mer

En fersk analyse kostet eierne over 10 mrd kroner

Oppdrettsaksjene på Oslo Børs fikk seg en kraftig nesestyver, etter at analytiker Kolbjørn Giskeødegård slapp en ny analyse av oppdrettssektoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lakseaksjene på Oslo Børs falt kraftig mandag. Verdifallet i de seks børsnoterte lakseoppdretterne summerte seg opp til 9 milliarder kroner, skriver Finansavisen i dag.

To av selskapene er litt opp på Oslo Børs tirsdag, Bakkafrost og Salmar, mens de fire andre selskapene, Lerøy Seafood, Norway Royal Salmon, Marine Harvest og Grieg Seafood, faller og sender den samlede børsverdien på selskapene ned med ytterligere 1,4 milliarder.

Dermed er verdifallet på to dager kommet opp i 10,4 milliarder kroner – ned fra 142,9 milliarder til 132,5 milliarder kroner.

Og årsaken? En analyse av oppdrettssektoren fra Nordea Markets mandag morgen.

Fra underskudd til overskudd

Etter et kvartal med betydelig underskudd på tilbudet fra Norge, står vi på terskelen til den største, sekvensielle volumoppbyggingen siden 2011. Denne oppbyggingen vil rette seg mot markeder med sviktende etterspørsel og svakere absorberingsevne, het det blant annet i analysen.

– Jeg hadde forventet en viss påvirkning, men dette var voldsomt. Det er tydelig at det er en del gevinstsikring og litt usikkerhet her, sier analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets, som publiserte analysen «A perfect storm is brewing».

I analysen skrev den erfarne analytikeren at markedet går fra et «massivt undertilbud» til «massivt overtilbud».

Analytikeren fortalte også om en nylig rundreise i europeiske butikker, der han fikk bekreftet at laks har mistet hylleplass og at høyere salgspriser for røkte hvitfiskprodukter fyller tomrommet. På ferskvaresiden hadde han observert et større innslag av lokalprodusert oppdrettsørret og en massiv markedsføring av reker på steder der laksen tidligere hadde vært.

- Vi har knapt nok sett noen form for markedsføring eller priskampanjer på laks, og prisnivået på fileter (25-30 euro kiloen) var dobbelt så høyt som i 2013-15. Vi frykter at absorberingsevnen i europeisk detaljhandel fikk et kraftig tilbakeslag i 1. halvår 2016, skrev Giskeødegård i sin analyse.

Økende kostnader

– Er supersyklusen over i laks, slik du spådde i første halvår 2015?

– Nei, hadde vi følt det, hadde vi nedgradert til salg nå. Men vi ser ikke en signifikant oppside lenger. Kursene har gått mye og den fantastiske supersyklusen ligger allerede i kursene, sier han til Finansavisen i dag

Ifølge Giskeødegård er det ikke kun tilbudet som gjør at Nordea nedgraderer sektoren.

– Det som gjør at vi nedjusterer estimatene med 10-15 prosent, er at vi øker kostnadsanslagene våre. Det kom med rapport fra Nærings- og fiskeridepartementet som viste at snittkostnadene i 2015 var 32 kroner. Det matchet dårlig med de kostnadsestimatene vi lå inne med i år og neste år på 31 kroner – det skal heller opp enn ned for å si det sånn, avslutter han.

Flere økonominyheter

Lastet opp med fisk - eser ut
Nervøst marked for sydenboliger
Aksjesmell for øyelege