En fet og klomsete smågutt

Bill Clinton slet med selvtilliten og var overvektig og klumsete som liten. I sin selvbiografi skriver han om barndommen, og rådene han fikk fra Nelson Mandela da det stormet som verst i Lewinsky-saken. Nå håper forlaget Damm at Clinton kommer til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/LONDON (Dagbladet): I dag kommer den 957-sider lange selvbiografien Mitt Liv. Her hjemme håper det norske forlaget Damm at the «Comeback Kid», kjent for damehistorier og karisma, selv vil komme til Norge for å reklamere for boka når den kommer på norsk. Det skal allerede være klart at Clinton har «nordiske» besøk på sin Europa-liste. Den norske oversettelsen av boka kommer i slutten av juni, men de store bokhandlerne vil ha den engelske utgaven i salg denne uka.

USAs tidligere president skriver åpenhjertig at han som liten slet både med selvbildet og kiloene. Selv da han kom i Det hvite hus i 1992 ble han ertet med tilnavnet «Bubba» av motstanderne - på grunn av sin sans for hurtigmat og lille interesse for magemålet. I en tåredryppende historie fra barndommen forteller Clinton at han var den eneste ungen som ikke klarte å få noen fangst i en påskeeggjakt. Han var rett og slett for sein. Han dummet seg også ut da han prøvde å klatre i et tau som de andre barna - i cowboystøvler. Støvlen satte seg fast i tauet, og lille Bill falt og ødela beinet.

Råd fra Mandela

Men det er selvsagt dramaet rundt Monica Lewinsky som har fått mest oppmerksomhet. Clinton forteller at den søvnløse natta da han forsto at han måtte si til kona Hillary at han hadde løyet, var det verste personlige øyeblikk i president-tida. Etterpå fulgte uker hvor han måtte sove på sofaer, og måneder med familieterapi. I et intervju med avisa Guardian forteller Clinton om rådene han fikk fra Nelson Mandela, da Kenneth Starr og hans etterforskere var ute etter hans politiske skalp.

- Mandela fortalte meg at han hadde tilgitt sine undertrykkere, fordi hvis han ikke gjorde det så ville de ha ødelagt ham, sier Clinton. Mandela anbefalte Clinton å gjøre det samme for å komme videre.

- De hadde allerede tatt 27 år av mitt liv. Jeg måtte bare bli ferdig med det, sa Mandela til Clinton. Clintons egen vurdering av hvordan han kom videre er slik:

- Du gjør ikke dette (å tilgi) for andre mennesker, men for deg selv. Hvis du ikke blir ferdig med det fortsetter det å spise deg opp.

Voldelig stefar

I boka prøver han å bruke den vanskelige barndommen, med en voldelig stefar som forklaring for dobbeltlivet han levde i Det hvite hus, med kona Hillary og Monica Lewinsky.

- Da jeg var barn var livet fylt av venner og moro på fasaden, av å lære og gjøre ting. Mitt indre liv var fullt av usikkerhet, sinne og redsel for vold. Ingen kan leve parallelle liv med full suksess: Livene må krysse hverandre til slutt, sier Clinton i intervjuet med Guardian.

Bill Clintons far, William Jefferson Blythe, døde i en trafikkulykke før Bill ble født. Navnet Clinton kommer fra stefaren Roger, som skal ha vært voldelig.

- Jeg tror at det at jeg ble født uten far, og at jeg at jeg har brukt en mannsalder på å sette sammen et bilde av en far, også han hatt mye å si for hvordan jeg ble, sier Clinton til CBS.

Tilbake til Det hvite hus?

Bill Clinton bærer president-tittelen så lenge han lever. I intervjuet med The Guardian flørter han spøkefullt med at han kan få enda en periode i Det hvite hus, som president-ektemann.

- Vi vet ikke hva framtida bringer. Hvis, om åtte år, eller en gang i framtida, hun får sjansen til å tjene, (som president) er jeg ikke i tvil om hennes ferdigheter. Hun er den dyktigste jeg noen gang har kjent i det offentlige liv. Og hun gjør noen ting bedre enn jeg gjør, sier Bill Clinton.

I motsetning til Al Gore, som tapte presidentvalget i 2000, vil demokratenes presidentkandidat John Kerry, bruke Clinton for det han er verdt i valgkampen. I et intervju med CBS natt til i går, var Clinton varsom med kritikken av president George W. Bush om Irak-krigen. Men han gjorde det klart at han mener krigen skjedde på feil tidspunkt:

- Jeg mener vi gjorde en feil da vi ikke lot FNs våpeninspektører gjøre seg ferdig med inspeksjonene. Men nå er vi der vi er. Og jeg tror det viktigste nå er at alle støtter et stabilt, fredelig og pluralistisk Irak, sa Clinton.

Politiske analytikere diskuterer om boka er et pluss eller minus for Kerry. - Bill Clinton er fremdeles en «radioaktiv» person, sa historikeren Douglas Brinkley til Washington Post. Han minner om at nylig avdøde president Ronald Reagans mest minneverdig sitat var: «Herr Gorbatsjov, riv ned denne muren!».

- For Bill Clinton blir det: «Jeg har ikke hatt sex med den kvinnen, frøken Lewinsky.»

STØTTE: Nelson Mandela rådet Clinton til å tilgi hans motstandere i tida rundt Lewinsky-skandalen.
COWBOY: Familiealbumet viser den framtidige president Bill Clinton, mens han leker cowboy på en ponny.
LUBBEN: Bill Clinton sleit med selvbildet da han var liten. I boka skriver han at han var en klomsete gutt.