Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En filmstjerne, en tidligere statsminister og et offer for gjengvoldtekt

Dette er noen av Malala Yousafzais gjester i Oslo denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi er nå i Norge for å motta Nobels fredspris.

Malala har invitert flere titalls gjester til Oslo, men spesielt invitert er fem «fantastiske og inspirerende jenter». De er jenter som, i likhet med Malala, har vært gjennom store prøvelser tross sin unge alder.

TIDLIGERE STATSMINISTER: Pakistanske Yousaf Raza Gilani. Foto: Faisal Mahmood / Reuters / NTB Scanpix
TIDLIGERE STATSMINISTER: Pakistanske Yousaf Raza Gilani. Foto: Faisal Mahmood / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Disse modige jentene er ikke bare mine venner, de er nå mine søstre i kampen for utdanning for alle barn, skriver Malala i en pressemelding.

Utsatt for grov voldtekt Kainat Soomro (21) har stått fram og fortalt sin historie som voldtektsoffer i Pakistan. I dokumentaren «Outlawed in Pakistan» forteller hun at hun ble voldtatt av flere menn som 13-åring og at de skal ha holdt henne fanget i flere dager. Nå er hun Malalas gjest i Oslo.

- Malalas kamp har inspirert meg til å starte på utdanningen jeg har gått glipp av alle disse åra. Jeg håper Malalas nobelpris vil gi meg sjansen til å vise de urettferdighetene jeg ble utsatt for og motet til å kjempe videre. Det så andre jenter i Pakistan ikke blir utsatt for det samme, skriver hun i en uttalelse.

Den syriske flyktningen Mezon Almellehan (16) kjemper for barns utdanning i en flyktningleir i Jordan. Da Malala var på besøk der i februar, ble de to venner, og hun er nå invitert til Oslo for Nobel-seremonien.

Lever med terrorfrykt Blant gjestene er også ei jente som lever med terrortrusselen fra islamistgruppen Boko Haram. Gruppas navn betyr «vestlig utdanning er synd», og de har tidligere kidnappet over 200 skolejenter i Nord-Nigeria. Etter et besøk i Nigeria i juli, inviterte Malala Amina Yusuf (17) til Oslo. Hun jobber som en mentor for unge jenter på Centre for Girls' Education.

FOR UTDANNING:  Syriske Mezon Almellehan. Foto: Muhammad Hamed / Reuters / NTB Scapix
FOR UTDANNING: Syriske Mezon Almellehan. Foto: Muhammad Hamed / Reuters / NTB Scapix Vis mer

- Mine venner er jeg er stolte av et ei ung jente som oss skal få en slik beundringsverdig pris. Det utfordrer oss og vi håper å tjene våre nærmiljøer og vårt land bedre, skriver Yusuf i en uttalelse.

Ble også skutt av Taliban Da Malala ble skutt av Taliban høsten 2012, ble skolejentene Shazia Ramzan og Kainat Riaz også truffet av kulene. Jentene går nå på skole i England, hvor de håper å utdanne seg til leger før de returnerer til Pakistan.

I tillegg til de fem jentene, er også den indiske skuespilleren Freida Pinto blant Malalas gjester.Hun hadde hovedrollen i filmen Slumdog Millionaire og jobber i tillegg for barns utdanning.

VENNINNER:  Pakistanske Kainat Riaz (v) and Shazia Ramzan (midten) med Malala. Foto: Russell Cheyne / Reuters / NTB Scanpix
VENNINNER: Pakistanske Kainat Riaz (v) and Shazia Ramzan (midten) med Malala. Foto: Russell Cheyne / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Tidligere statsminister i Pakistan (2008-2012), Yousaf Raza Gilani, er også Malalas gjest i Oslo denne uka. Han ga Malala en pakistansk fredspris for barn i 2011, da hun var 14 år gammel.

Malalas pressesjef har bekreftet at alle disse sju er Malalas gjester i Oslo. I tillegg er hele Malalas familie, med hennes to brødre og flere onkler, og flere av hennes medarbeidere i Malala Fund, også på den unge fredsprisvinnerens gjesteliste.

FOR UTDANNING:  Nigerianske Amina Yusuf (2. fra venstre). Foto: Jonathan Olinger / The Malala Fund / NTB Scanpix
FOR UTDANNING: Nigerianske Amina Yusuf (2. fra venstre). Foto: Jonathan Olinger / The Malala Fund / NTB Scanpix Vis mer

Les også: Her reddes 29 barneslaver ut fra ulovlige fabrikker

• Les også: Da Taliban kom, gjorde Malala (17) et valg som fikk henne skutt og ga henne Nobels fredspris

SKUESPILLER:  Freida Pinto. Foto: Lucas Jackson / Reuters / NTB Scanpix
SKUESPILLER: Freida Pinto. Foto: Lucas Jackson / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media