Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En filmstjerne er født i «Jerusalem»

Premiereklar Maria i Bille Augusts nye film STOCKHOLM (Dagbladet): - Å spille inn «Jerusalem» var som en drøm, sier Maria Bonnevie. Denne høsten vil ungjenta fra Oslo trekke tusener på tusener til kinoer over hele verden. 22 år gammel har hun hovedrollen i Bille Augusts premiereklare film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Helt utrolig å få jobbe med Bille, men jeg lurer på hvordan filmen er blitt. Har nemlig ikke sett den selv ennå, smiler Maria Bonnevie.

Det gjør hun først under filmfestivalen i Haugesund der «Jerusalem» er åpningsfilm. Verdenspremiere har den seinere denne måneden. Derfra og ut kan det bli en hektisk høst for Bonnevie. Alt tyder på at «Jerusalem» blir en av høstens store publikumsfilmer.

Lykkelig

- Jeg var nok litt redd da jeg fikk rollen. Men mest glad. Nå etter at filmen er ferdig er jeg bare lykkelig for at jeg fikk være med. Det har vært så stort, sukker Bonnevie.

Hun er lite interessert i å trekke fram seg selv og den prestasjonen hun gjør i «Jerusalem». Maria vil heller framheve Bille August.

- Bille ga meg tillit hele veien. Han lærte meg masse. Derfor ble det slik en fantastisk opplevelse for meg å spille inn «Jerusalem», forteller hun.

Kjærlighet og tro

Maria spiller ungjenta som rives og slites mellom kjærligheten og gudstroen.

- Jeg spiller Gertrud, som blir sviktet av kjæresten sin. Nærmest for å overleve klamrer hun seg fast til Jesus. Hun vil finne fred i seg selv, men det blir det helt motsatte. Det er først når hun tilgir at hun makter å gå videre, forklarer Maria.

Hun er betatt av Selma Lagerlöfs roman «Jerusalem» som August har basert sitt filmmanus på.

- Selma Lagerlöf skriver så menneskelig. Det liker jeg veldig godt, sier hun.

Om mulig enda mer betatt er hun av Bille August.

- «Pelle Erobreren» traff meg i hjertet. Derfor var det å få jobbe med ham en drøm som gikk i oppfyllelse. Bille er så konsentrert. Samtidig klarer han å holde på spenningen.

Svenske kanoner

For nøyaktig ett år siden var «Jerusalem» ferdig innspilt. Da hadde Maria og de andre skuespillerne, blant dem svenske kanoner som Lena Endre, Sven-Bertil Taube, Hasse Alfredson, Max von Sydow og Sven Wollter vært gjennom et halvår med innspilling i Marokko, Östersund og Stockholm.

- Veldig intenst til tider. Å spille inn film er liksom litt på død og liv hele tida. Marokko var forresten litt slitsomt. Det var 45 grader varmt, vi gikk med ullklær og alle hadde magesjau, ler Maria.

Hun spilte inn sin første film da hun var 15. Den høsten hun fylte 18 hadde hun hovedrollen i både «Kvitebjørn Kong Valemon» og «Den Hvite Viking».

- Det føles veldig lenge siden nå. Jeg var en tenåring som kastet meg ut i det, og ikke visste hva jeg ville bli. Nå har jeg bestemt meg for å satse på skuespilleryrket.

- Dessuten har jeg skaffet meg masse erfaring. Det er jo livserfaring som gjør meg i stand til å spille Gertrud. Filmerfaring har jeg jo også litt mer av siden sist, men der tror jeg egentlig man er like usikker hver gang.

Sterk innerst inne

Kjendisstatusen som fulgte med debutfilmene synes hun å ha hatt få problemer med å takle.

- Så lenge en bevarer det som er viktig for en selv - det som er en selv - så er en sterk innerst inne, sier hun ettertenksomt. Hun har imidlertid ikke et like bevisst forhold til innlæringen av roller.

- Jeg har egentlig ingen spesiell metode for å lære inn rollene. Har faktisk ikke helt peiling på hvordan jeg gjør det. Det må være et eller annet med underbevisstheten. Noe er det i hvert fall, for da jeg var ferdig med å spille Gertrud var det akkurat som det slapp tak.

- Gudstro er et svært sentralt tema i «Jerusalem». Tror du selv?

- Jeg tror, svarer Maria etter en lang tenkepause, på kjærligheten. For meg er vel det en slags religiøs tro, svarer den unge skuespilleren, som ennå har ett år igjen på Teaterhögskolan i Stockholm.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media