- En fin død

- Å dø i slike omgivelser, er tross alt en fin død, sier den britiske fallskjermhopperen Allan Hewitt, venn av fallskjermhopperen som i pinsen mistet livet etter å ha hoppet ut fra Kjerag i Rogaland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Er det en plass å reise for å hoppe, så må det være her. Å dø i slike omgivelser, er tross alt en fin død, sier Hewitt til Stavanger Aftenblad. I tre år hoppet han sammen med Terry Forrestal, som i pinsen mistet livet i Kjerag-massivet.

- Han elsket det han holdt på med, derfor døde han på den rette måten, sier Allan om Forrestal.

Forrestal var profesjonell stuntmann, mens Hewitt har tjenestegjort i den britiske spesialstyrken SAS, og hoppet i fallskjerm i flere James Bond-filmer.

- Psykisk belastning

Men nå reiser kritikken seg mot den tiltagende hoppingen fra Kjerag innerst i Lysefjorden. I motsetning til i Trolleveggen er det ikke forbudt å hoppe fra Kjerag, og stedet blir nå markedsført som et paradis for basehopping.

- Forsand kommune bør sette spørsmålstegn ved om hvor lenge de skal sponse den type dødslek. Ulykkene vil eksplodere dersom Kjerag får stempel som et egnet sted til å utøve en dødsfarlig sport, sier Stavangers politimester Olav Sønderland til Stavanger Aftenblad.

Og nå reagerer også den alpine redningsgruppen, de som må klatre i veggen for å hente døde eller skadede fallskjermhoppere, på kommunens holdning til hoppingen.

- Vi er ikke imot basehopping. Folk må få lov til å utfolde seg. Men vi reagerer på at Forsand kommune nærmest oppfordrer til hopping uten at noen tar hensyn til redningsarbeidet, sier Olav Båsen, leder i Rogaland Alpine Fjellredningsgruppe.

Dyr redning

Arbeidet til redningsgruppen er hardt og krevende. Forrestal kunne ikke hentes ut med helikopter. Dermed måtte seks medlemmer av redningsgruppa jobbe i over et døgn. Først måtte 250 kilo utstyr bæres i ulendt terreng til toppen av fjellveggen, før de kunne klatre ned til hylla og fire Forrestal ned.

Arbeidet er også pyskisk belastende.

- Det er tøft selv om vi får god oppfølging etterpå. Men det blir aldri en vane å plukke opp lik. Det finnes også en grense for hvor mye vi tåler, sier Båsen.

FLERE DØDSFALL: 7. juli 1999: 13 hoppere kaster seg utfor Kjerag for å minnes den berømte basehopperen Thor Alex Kappfjell som mistet livet i veggen.