- En flyforbudssone vil vise at Vesten er ute etter oljen i Libya

Muammar Kadhafi mener en flyforbudssone i Libya vil være bra for ham og regimet.

IKKE REDD: Muammar Kadhafi frykter ikke en flyforbudssone over Libya. Den vil kun styrke det libyske folk og vise at Vesten er ute etter oljen i landet, sier han. Her fra en tale han holdt i dag morges, der han ble hilst av barn. Foto: AFP PHOTO/HO/LIBYA TV/Scanpix
IKKE REDD: Muammar Kadhafi frykter ikke en flyforbudssone over Libya. Den vil kun styrke det libyske folk og vise at Vesten er ute etter oljen i landet, sier han. Her fra en tale han holdt i dag morges, der han ble hilst av barn. Foto: AFP PHOTO/HO/LIBYA TV/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det pågår krigshandlinger mellom Kadhafis tilhengere og motstandere i Libya. Kadhafi har imidlertid en stor fordel, han har mulighet til luftangrep mot opprørerne som krever at han trekker seg som Libyas leder.

Den fordelen diskuteres det nå i mange vestlige land om man skal ta fra Kadhafi, ved å innføre et flyforbud over Libya, der man setter Libyas luftforsvar ut av spill.

Blir FN-behandlet En flyforbudssone vil innebære at militære flygninger utført av det libyske forsvaret blir forbudt. Fly som bryter forbudet risikerer dermed å bli skutt ned av internasjonale styrker. Flyforbudssoner ble innført over Sør- og Nord-Irak i 1991, samt i Bosnia i 1994-95. Storbritannia og Frankrike arbeider med en FN-resolusjon som åpner for en slik flyforbudssone over Libya.

Både Russland og Kina har imidlertid varslet at de er imot en slik inngripen internt i Libya.

Statssekretær i UD, Espen Barth Eide, sa til Dagbladet i forrige uke at en slik vestlig inngripen kan skade kampen mot Kadhafi:

- Det at Vesten skal bryte inn militært er ikke nødvendigvis nyttig for dem som vil bytte ut regimet i Libya. I Egypt har mange sagt at de er veldig stolte av at det var deres egen revolusjon. Når Kadhafi går av, og vi håper den dagen kommer snart, er det viktig at libyere føler de selv sto bak, sa Barth Eide.

Kadhafi: - Bra for Libya Kadhafi tolker - ikke uventet - en flyforbudssone som nettopp vestlig inngripen. I dag ga han et intervju til tyrkisk TV som BBC har gjengitt.

- Hvis de innfører en flyforbudssone vil det være nyttig for Libya, fordi det libyske folk vil se sannheten - at det de ønsker er å ta kontrollen over Libya og stjele oljen vår, sier Kadhafi i intervjuet.

Han sier videre at det libyske folk vil samle seg hvis et slikt forbud blir innført og bevæpne seg i felles kamp mot Vesten.

- Zawiya er forlatt Samtidig pågår det intense kamper om byer som er tatt over av opprørerne i Libya. Kadhafi snakker konsekvent om «å frigjøre» byene fra opprørerne og han bruker tunge våpen i kampene.

Byen Zawiya ble tatt over av opprørerne for to uker siden, men er nå under hardt angrep fra Kadhafis styrker. BBC melder at 50 tanks og dusinvis med lastebiler fulle av soldater brukes under angrepet på byen. Sykehuset i Zawiya melder at de får inn flere skadde enn de er i stand til å behandle.

- Zawiya er forlatt. Det er ingen i gatene. Ingen dyr, selv ikke fugler på himmelen, sier en opprører kalt Ibrahim til nyhetsbyrået Reuters.

En kaptein i den libyske hær sier at de har frigjort byen fra opprørerne.

- Vi har tatt over 95 prosent av byen. Det er fortsatt noen rotter som ligger i smug og inne i noen leiligheter. Vi overmanner dem en gruppe etter den andre, sier kapteinen.

USA viser til FN Hillary Clinton er klar over farene ved en vestlig inngripen i Libya. I natt sa hun følgende:

- Det er viktig at det ikke er USA som leder an, men at det er noe som kommer fra det libyske folket selv. Vi mener det er viktig at FN tar avgjørelsen.

Natos forsvarsministere vil diskutere hvilke muligheter de har for militær inngripen i Libya torsdag og fredag.

FN-SPORET: Hillary Rodham Clinton, utenriksminister i USA, sier at det er uaktuelt for USA med noe sololøp i Libya og at en avgjørelse om en flyforbudssone må være forankret i FN. Foto: AP Photo/Luis M. Alvarez/Scanpix
FN-SPORET: Hillary Rodham Clinton, utenriksminister i USA, sier at det er uaktuelt for USA med noe sololøp i Libya og at en avgjørelse om en flyforbudssone må være forankret i FN. Foto: AP Photo/Luis M. Alvarez/Scanpix Vis mer