En flytende soldatby

Hvordan er livet om bord på USS Saipan? Les nettmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det amerikanske hangarskipet som nå gjester Oslo havn er en flytende by med opptil 3000 kvinner og menn om bord når det reiser ut i krig og konflikt.

Dagbladet.no har vært på ekslusivt besøk, og vil senere i dag vise bilder og video fra turen om bord. Men allerede 10.30 i dag stiller informasjonssjefen om bord, Chief Petty Officer Thomas Kreidel, på nettmøte for å svare på dine spørsmål om livet om bord.

Kan bære en hær

USS Saipan er spesialtilpasset landgangsoperasjoner med marineinfanterister fra US Marines. Med plass til opptil sju langangsfartøyer om bord i en innebygget havnebrønn, og opptil 30 helikoptre og Harrier-jagerfly, kan hangarskipet alene frakte og ilandsette nærmere 2000 godt utrustede soldater.

- Vi kan laste mye utstyr på dette skipet. Men under besøket her i Oslo har vi bare med oss to helikoptre, og ingen soldater fra US Marines. De er i Irak, forteller Kreidel.

Derfor er det «bare» skipets mannskap på omlag 1100 som denne uken er med. Mange av disse gleder seg stort til å se Oslo, etter lang tid på sjøen, forteller han.

Skulle vært i Irak

USS Saipan var egentlig blant styrkene utkommandert til Irak i våres, men forsvarsledelsen besluttet å bare benytte styrkene, mens selve skipet ble beordret til Europa for å drive samtrening med NATO og allierte styrker.

STORT: Dagbladet.no har vært på eksklusivt besøk om bord USS Saipan som er på flåtebesøk i Oslo. Senere i dag kan du se flere bilder og video fra skipet. Men nå kan du spørre informasjonsjefen om livet om bord et hangarskip. Foto: Eirik H. Urke
STORT: Dagbladet.no har vært på eksklusivt besøk om bord USS Saipan som er på flåtebesøk i Oslo. Senere i dag kan du se flere bilder og video fra skipet. Men nå kan du spørre informasjonsjefen om livet om bord et hangarskip. Foto: Eirik H. Urke Vis mer

- Det er derfor vi fikk anledning til å komme hit for å markere 7. juni i Norge. Det er hyggelig for oss å tenke på, som selv feirer vår frigjøring 4. juli med pomp, prakt, og fyrverkeri, sier Kreidel.

Spør om livet om bord

Selv har han vært borte fra kona og hjemstedet i Norfolk i snart tre måneder.

Han og skipets informasjonsstab på fire journalister og fem fotografer lager egen daglig papiravis om bord, samt drifter skipets seks tv-stasjoner, hvorav en er intern.

- Vi prøver å ha det så godt om bord som mulig, men det er klart at dette blir et eget samfunn på sjøen, og man er tidvis lenge borte av gangen, forteller han.

SVARER DEG: Chief Petty Officer Thomas Kreidel svarer deg på dine spørsmål fra 10.30.