En for mye?

Etter gavedrysset på juleaften kan det hende at du sitter igjen med to gaver av samme sort. Trøsten er da at gaven kan byttes - selv om kjøpsloven ikke gir deg slike rettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ønsker du å bli kvitt julegaven i bytte mot noe bedre, er det visse ting du må huske på. Det stilles også noen krav i butikken der du vil «handle».

Gå tilbake til butikken så snart som mulig, hvis du ønsker å bytte. Varen må være ubrukt og uten skader.

Som hovedregel må varen byttes i samme butikk som den er kjøpt. Er det mangler ved varen, har du krav på avslag i prisen, heving av kjøpet, erstatning, ny vare eller reparasjon av varen. Med bytterett menes at du kan returnere en vare, mot å få en annen gjenstand tilbake. Bytterett er ikke regulert ved lov, men kan enten avtales med selgeren, eller følge av bransjepraksis. Blant annet følger det av praksis at man kan få byttet klær og andre tekstiler, bøker og gullsmedvarer. For hygieniske artikler, kroppsnært tøy, varer som er særlig ømfintlige, eller som taper seg raskt i verdi, må bytte avtales særskilt med selgeren.

Etter jul er det vanlig å gi bytterett for de fleste varer.

Det kan være lurt å be om et byttekort når du handler, uansett om det er sedvane for bytte. Dermed kan du unngå problemer i ettertid. Selv om det er vanlig med bytterett på en vare, må du akseptere at varen ikke kan byttes dersom du blir informert om dette ved kjøpet. At varen ikke kan byttes, kan framgå av emballasjen, oppslag i butikken eller av kvitteringen.